galéria megtekintése

Élet a Zika-vírus árnyékában

0 komment

V. D.
NOL

„A lábai alapján úgy tűnik, talán sohasem fog járni” – mondja a 18 éves Edernalia da Silva, aki a Brazília északkeleti részén fekvő Recife várostól három órányira fekvő trópusi vidéken él. Fogalma sem volt róla, hogy várandósan Zika-vírussal fertőződött, aztán világra jött a kisfia, Christian, aki mikrokefáliával született.

„Valami más volt ezekkel az esetekkel, mintha új betegség ütötte volna fel a fejét” – idézi a BBC Dr. Vanessa van der Lindent, aki szerint tavaly ősszel megnőtt a kóros kisfejűséggel születő gyermekek száma. Az Atlanti-óceán partján fekvő Recife környékén több mint 1400 baba érintett. Az utóbbi hónapokban naponta átlagosan három mikrokefáliás esetet diagnosztizálnak egy-egy kórházban, amely messze meghaladja a korábbi évek átlagát.

Recife környékén 1400 baba érintett
Recife környékén 1400 baba érintett
Nacho Doce / Reuters

Van der Linden kezeli Juliana Candido kisfiát, Enzót is. A hathetes kisgyerek feje abnormálisan kicsi, valószínűleg agykárosodása is van. „Talán mások máshogy látják majd, de számomra ő mindig normális gyerek lesz - tanulni fog és minden olyasmit csinál majd, amit az egészséges gyerekek szoktak” – mondja Enzo apukája, képtelen elfogadni és belátni, hogy a gyereke súlyosan sérült. Felesége, Juliana a vizsgálat közben elsírja magát: „Soha sem lesz olyan, mint a többi gyerek. De bízom benne, hogy napról napra fejlődik majd, és együtt megküzdünk majd ezzel – én, a férjem és a fiam”.

 
A  Vila Autodromo favela Rio de Janeiróban. A nyomornegyed kiürült az olimpiai építkezések miatt, akik maradtak, most a Zika-vírustól szenvednek  after removals swept the community to make way for the Olympic Park, are now struggling with several cas
A Vila Autodromo favela Rio de Janeiróban. A nyomornegyed kiürült az olimpiai építkezések miatt, akik maradtak, most a Zika-vírustól szenvednek.
Ricardo Moraes / Reuters

Az utóbbi időben több olyan bizonyítékot is találtak szakemberek, amelyek alátámasztják, hogy a Zika-vírus és a súlyos születési rendellenességek, köztük a kisfejűség között kapcsolat van. A jelenleg rendelkezésre álló adatok és információk alapján úgy gondolják, hogy a mikrokefáliával született babák többségénél a kórt az anya Zika-fertőzöttsége idézte elő.

Rosana Vieira Alves és 5 hónapos babája, a mikrokefáliával született Luana: nincsenek egyedül
Rosana Vieira Alves és 5 hónapos babája, a mikrokefáliával született Luana: nincsenek egyedül
Ueslei Marcelino / Reuters

A 18 éves Edernalia nem tudta, hogy az egyiptomi szúnyog csípésének köszönhetően megfertőződött – semmilyen tünete sem volt. Fia, Christian fejkerülete azonban kisebb, mint a korabeli gyerekeké. Orvosa, Dr. Regina Coeli egyelőre nem tudja megállapítani, mennyire súlyos az agykárosodása. Csak az biztos, hogy kórosan kisfejű, és nem fejlődik megfelelően.

Edernalia nagynénje, Tatiana is várandós, már a nyolcadik hónapban van. Amint tudomást szerzett a Zika-vírusról, meg akarta szakítani a terhességet, ám az eljárás illegális Brazíliában, és az anyja megfenyegette, feljelenti, ha megteszi. „Az unokáimnak szentelem az életemet, gondoskodnom kell róluk” – mondja Damiana, Tatiana anyja. „Meglátjuk, mit szánt nekünk Isten – ha az új kisbaba beteg lesz, akkor sem hagyom majd el” – teszi hozzá.

Nyomortelep Recifén
Nyomortelep Recifén
Ueslei Marcelino / Reuters

Az érintett családok többsége szegény, és noha a brazil elnök anyagi segítséget ígért a mikrokefáliával született csecsemőket gondozóknak,  eddig nem sok pénzt kaptak az államtól. Regina Coeli több tucat, kóros kisfejűséggel született babát kezelt az utóbbi időben. Meg van rémülve. ”Tragédia! Ez az egész generáció sérült, fogyatékkal élő felnőtt lesz majd egyszer” – jegyzi meg, hozzátéve, Recife lakosságának jelentős része mikrokefáliával él majd.

Brazília nem tétlenkedik

A brazil kormány 300 ezer egészségügyi szakembert és 200 ezer katonát mozgósított, hogy a helyi közösségek megkapják a megfelelő tájékoztatást, és segítsék a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog szaporodási helyeinek felszámolását. A vírus elleni, korábban már hatékonynak bizonyult, hagyományos rovar- és lárvaölő szereket, valamint szúnyogriasztókat vetnek be.

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára hétfőn tért haza Rio de Janeiróból. „(...) a Zika-vírussal kapcsolatos hisztériának Rióban a nyomát sem lehetett tapasztalni. A néhány nap alatt egyetlen szúnyoggal nem találkoztunk, és a Copacabanán látható sok tíz, vagy akár százezer emberen sem látszott, hogy ezzel különösebben foglalkozna” – írta a MOB honlapján.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.