galéria megtekintése

Csak idő kérdése, hogy Juncker összekapjon Orbánnal

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 11. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Kormányfők, vigyázat: ezentúl nem lehet büntetlenül ócsárolni az Európai Bizottságot, mert Jean-Claude Juncker, ha kell, visszaszól. A bizottsági elnök az újságíróktól viszont több bírálatot vár. Az uniós kommunikáció új korszaka kezdődik.

„Félek, hogy csalódást okozok önöknek. Ezért kérem, hogy kellő kritikával írjanak rólam, mert az önkritikára teljesen képtelen vagyok. Arra van tehát szükségem, hogy mások bíráljanak.” Ritkán hallani ilyet ismert személyiségtől, pláne politikustól. Mégis ezzel a kijelentéssel lepte meg Jean-Claude Juncker, az új Európai Bizottság elnöke a tudósítókat, amikor a bizottság szokásos heti ülése után kiállt eléjük. (Már ez is szokatlan, hiszen a brüsszeli újságírókat az EU-biztosok szóvivői vagy néha maguk a biztosok tájékoztatják, nem pedig a bizottsági elnök.) A fanyarú humorát rendszeresen bevető Juncker közölte, hogy a bizottságról szóló első sajtójelentéseket túlzottan kedvezőnek találja, és ez aggasztja őt.

Jean-Claude Juncker heti sajtótájékoztatóján
Jean-Claude Juncker heti sajtótájékoztatóján
Lieven Creemers / Európai Bizottság

Máris rácáfolt a luxemburgi politikus azokra, akik szürkének és unalmasnak titulálták. A finom önirónia mellett szigorból is bemutatót tartott: ha az uniós kormányfők ezentúl rátámadnak az Európai Bizottságra, nem számíthatnak arra, hogy a válasz csak egy diplomatikus no comment lesz. Juncker ráadásul két nagy tagállam, Olaszország és Nagy-Britannia vezetőjének vágott vissza. „Határozott szándékom válaszolni a bizottságot érő minden igazságtalan bírálatra, bárkitől is jöjjön. Én nem szoktam miniszterelnökök előtt remegni” – hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, aki maga is tizenkilenc éven át volt kormányfő.

 
Alighanem csak idő kérdése, hogy összetűzésbe kerüljön Orbán Viktorral is, aki ugyancsak nem bánik kesztyűs kézzel a „bürokraták bandájával”

A nyilvános veszekedés előzménye, hogy a legutóbbi EU-csúcs után Matteo Renzi olasz kormányfő odavetette újságíróknak: még az unió alapító atyái is euroszkeptikusokká válnának, ha szembesülnének az uniós bürokratákkal. Renzi azzal is fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hozza az előző bizottsági elnök, José Manuel Barroso Rómának írt bizalmas levelét, illetve az EU „palotáinak” költségét.

Mire Juncker azzal reagált: „Meg kell mondanom Renzi barátomnak, hogy nem bürokraták bandájának a vezére vagyok. Az Európai Bizottság – egy politikai intézmény – elnöke vagyok, és azt akarom, hogy a vezetők tartsák tiszteletben az efféle intézményeket.” Kegyelemdöfésként pedig annyit üzent az ingatag lábakon álló olasz költségvetést védelmező Matteo Renzinek: mázlija van Rómának, hogy ennyivel megúszta a 2015-ös büdzsé brüsszeli vizsgálatát, mert „ha Barroso csak a bürokratákra hallgatna, az olasz költségvetéssel másként bántak volna”.

Jean-Claude Juncker és Orbán Viktor Brüsszelben. Az új bizottsági elnök nem hagy mindent szó nélkül
Jean-Claude Juncker és Orbán Viktor Brüsszelben. Az új bizottsági elnök nem hagy mindent szó nélkül
John Thys / AFP

Nem hagyta magát Juncker, és visszaszólt az uniót előszeretettel ostorozó brit miniszterelnöknek is. Sőt ügyesen célzott rá, hogy a különcködésével David Cameron magára marad az EU-n belül. „Nekem nincs problémám Cameronnal, neki van problémája a többi kormányfővel” – szúrt oda neki.

A brit vezető szintén dühöngött az EU-csúcs után, ahol emlékeztették rá, hogy Nagy-Britanniának további kétmilliárd eurót kell befizetnie a brüsszeli közös kasszába. Juncker nem mulasztotta el megjegyezni, hogy maguk a tagállamok állapodtak meg abban: új számítási módszerekkel határozzák meg a költségvetési hozzájárulásokat. „Az Európai Bizottság csupán alkalmazza a tagországok által jóváhagyott szabályokat” – tárta szét a karját, és e mondatból nem nehéz kiérezni némi kárörömöt.

Büntetlenül nem lehet mindenért a brüsszeli bizottságból bűnbakot csinálni: ezt már a hivatali ideje legelején világossá tette Jean-Claude Juncker. Alighanem csak idő kérdése, hogy összetűzésbe kerüljön Orbán Viktorral is, aki ugyancsak nem bánik kesztyűs kézzel a „bürokraták bandájával”.

A Fidesz-vezér elmélkedett már azon, hogy őt és a magyar kormányt megválasztották, az Európai Bizottságot viszont nem, vagyis ez utóbbinak nincs demokratikus legitimációja. Amikor pedig a Barroso-féle bizottság kritizálni merészelte a magyar gazdaságpolitikát, Orbán azzal állt elő: az olyan vezetői felfogással, mint amilyet az Európai Bizottság képvisel, még egy vidéki kócerájt sem lehetne elvezetni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.