Eldőlt: Szlovák nő lesz Prága főpolgármestere

Nem okozott nagy meglepetést a cseh pártok tárgyalásának végeredménye, melyen Adriana Krnácovát, az ANO választási listavezetőjét jelölték a Prága vezetőjének. A szlovák származású új polgármester a korrupció ellen szeretne harcolni.
A városvezető személyéről pénteken állapodtak meg a Prágát jövőben irányító pártok. Ennek alapján a cseh főváros polgármesterét a helyhatósági választások nagy nyertese, az ANO adhatja, Adriana Krnácová személyében. A leendő polgármester-asszony szerint jövő pénteken a koalíciós megállapodást is aláírhatják – számol be az idnes cseh hírportál.

Az ANO listavezetője a korrupció elleni harcot nevezte meg, mint legfontosabb teendő a ciklusa során. Adriana Krnácová polgármester-jelöltségét háborogva fogadták a prágaiak, mert nő még sosem állt a főváros élén korábban. Politikai ellenfelei a szlovák származását és csehszlovák keverékbeszédét is felrótták neki.

Prága első polgármesternője Pozsonyban született és a Comenius Egyetem tanult képzőművészetet, majd Chicagoban marketinget. A 90-es években a Soros Alapítvány Kortárs Művészeti Központjának munkatársa, majd vezetője lett. A Meciar-rezsim alatt Csehországba költözött, ahol a Transparency International igazgatójává vált. 2014 márciusától a cseh belügyminisztériumnál dolgozott. Több mint 20 éve él a cseh fővárosban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.