Ejtették a vádakat Sarkozy ellen

A volt francia államfő nevét kihúzták arról a listáról, amelyen a Bettencourt-ügyben törvény elé állított politikusok szerepelnek.

Hétfőn ejtették az illegális kampánypénzek elfogadásáról szóló vádakat a volt francia államfő, Nicolas Sarkozy ellen – értesült a Le Monde. Sarkozynek a Bettencourt-ügyben kellett volna megjelennie a törvény előtt, azután, hogy a gyanú szerint visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Franciaország l'Oréal kozmetikai birodalom örökösnőjének megrendült egészségi állapotával, és 2007-ben rábeszélte arra, hogy a törvény adta kereteken kívül is támogassa az elnökválasztási kampányát. Szeptember 24-én a bordeaux-i fellebbviteli törvényszék még elutasította a volt államfő fellebbezési kérelmét, most azonban kihúzták a nevét arról a listáról, amelyen az ellenzéki Népi Mozgalom Uniója (UMP) idézésre váró politikusai szerepelnek az ügyben. A döntés azt jelenti, hogy ha akar, Sarkozy indulhat a következő, 2017-es francia elnökválasztáson.

Sarkozy ellen márciusban emelt vádat illegális kampánypénzek elfogadása miatt egy bordeaux-i vizsgálóbíró. A Bettencourt-ügyet a milliárdos vagyonkezelő cégének könyvelője robbantotta ki, amikor két évvel ezelőtt azt vallotta, hogy 2007 elején neki kellett kivennie a bankból azt a 150 ezer eurót, amelyet a vagyonkezelő vezetője azután átadott Eric Woerthnek, az UMP és Sarkozy elnökválasztási kampánya egykori pénztárnokának, későbbi pénzügy-, majd munkaügyi miniszternek. Woerth ellen már 2012 februárjában vádat emelt a bordeaux-i ügyészség.

Márciusban Sarkozyt órákon át szembesítették a 90 éves milliárdosnő személyzetének több tagjával. Bettencourt könyvelője ugyanis azt vallotta, hogy 2007 elején több esetben is neki kellett kivennie a bankból készpénzt, és annak is szemtanúja volt, hogy a család több vacsoravendége – köztük Sarkozy – tömött borítékkal a zsebében távozik a villából. Mivel Sarkozy ekkor már elnökjelölt volt, minden lépését szemmel tartották a védelmére kirendelt rendőrtisztek, így nehéz elképzelni, hogy százezer eurónyi összegekkel grasszált volna. Ettől függetlenül a család komornyikja is azt vallotta, hogy Sarkozy többször is megfordult náluk. Ehhez képest a volt államfő azt állítja, hogy ő csak egyszer járt Bettencourt-éknál, és akkor, 2007 februárjában is csak a nagyasszony azóta elhunyt férje, André kedvéért.

A kilencvenes évek óta a pártfinanszírozást szigorúan szabályozzák Franciaországban. Magánszemély egy pártnak évente maximum 7600 eurót, a választások előtt egy jelöltnek pedig 4600 eurót adományozhat.

Ami Sarkozy 2017-es elnökválasztási esélyeit illeti, a felmérések szerint a jobboldali politikus most simán verné tavalyi kihívóját, a jelenlegi elnök Francois Hollande-ot. Azóta, hogy Hollande aránylag simán verte Sarkozyt a megméretésen, Franciaország legnépszerűtlenebb elnöke lett. A volt államfő eddig kétértelműen nyilatkozott arról, hajlandó-e visszatérni. „Halálosan unja" a politikát, és nem akar többé politizálni, de a jelenlegi „súlyos helyzetre" való tekintettel és a „Franciaország iránt érzett kötelességtudatból" visszatérne a közéletbe – jelentette ki egy márciusi interjúban.

Nicolas Sarkozy. 2017-ben újra nekivág
Nicolas Sarkozy – megakadályozza visszatérését a korrupciós botrány?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.