galéria megtekintése

Éjjel jönnek, és semmi nem tartja vissza őket

„Európa kapujába”, Leszboszra egyre kevesebb hajó érkezik, érződik, hogy a török hatóságok nem engedik kiutazni a menekülteket. Közben könnygázt vetett be a macedón rohamrendőrség a főleg pakisztáni bevándorlókból álló tömeg feloszlatására a görög határon.

„A rossz idő és a vasárnapi EU–török megállapodás miatt valamivel kevesebben jönnek, ám semmi sem tartja vissza a menekülteket” – mondta lapunk Leszboszon tartózkodó munkatársának, Móricz-Sabján Simonnak egy brit önkéntes, Eric Kempson, aki február óta szinte minden napját a partra szálló menekültek ellátásával tölti. Kempson szerint amíg nyáron naponta 160 vagy több hajó érkezett, most 10-20 jön. Minden csónakban akad, aki orvosi segítségre szorul. Sokan közvetlenül partot érés után ájulnak el, a szárazföldön kapnak sokkot.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Hogy csökkentsék a lebukás esélyét, inkább éjjel indulnak útnak Törökországból. Leszboszon pedig a helyiek egy része a sötétben tüzekkel jelzi, hol érdemes a partra szállással próbálkozni. Az úton lévőknek a legnagyobb segítséget talán a spanyol Proactiva csoport jelenti, nekik van radarjuk. A nagyjából 15 kilométeres érkezési szakaszon szinte minden kilométerre jut egy önkéntes pont. A civilek és a segélyszervezetek összehangoltan fogadják a csuromvizesen érkezőket.

 

A csónakok nem tudnak kikötni, többnyire önkéntesek húzzák őket a part közelébe. Így a menekültek a vízben gázolva teszik meg az utolsó métereket. A nedvesség ellen sokan nejlonzacskót kötnek a lábukra. Szerda délelőtt csupa mosolygós, integető ember szállt ki a gumicsónakból, amelyet az önkéntesek hajói kísértek partra.

Köztük volt a tíz év körüli, szíriai Musztafa is. A szülei már Németországban vannak, ő is oda tart. Útközben elkeveredett a bátyja mellől, nem tudja, hol lehet a testvére – mesélte kollégánknak. Görög hatóságok képviselőit nem látni a partszakaszon, ahova a menekültek megérkeznek, az élelem- és ruhaosztástól az egészségügyi ellátásig mindent önkéntesek végeznek.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Közben Brüsszel figyelmeztette Görögországot: a december közepén esedékes EU-csúcsig vizsgálja felül a migrációs válságra adott válaszait, ellenkező esetben felfüggeszthetik schengeni tagságát – írta a Financial Times. Ez lenne az első eset, hogy egy tagállamot „kizárnak” a schengeni rendszerből.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A görög–macedón határon egyre feszültebb a helyzet. „Nyissátok ki a határt! Nem vagyunk terroristák!" – skandálták az ott összegyűlt menekültek. Ezrek várják, hogy eljussanak Nyugat-Európába, ám november 19-e óta csak a szír, iraki és afgán menekülteket engedik be az országba. Szerdán a rohamrendőrök könnygázt vetettek be a több száz, főleg pakisztániakból álló tömeg feloszlatására, akik megpróbáltak áttörni.

Szlovénia három hét alatt majdnem száz kilométer pengés drótkerítést húzott fel Horvátországgal közös határán. A friss adatok szerint október közepe óta több mint 283 ezer migránst regisztráltak, ám számuk mintha csökkenne: vasárnap 2843, hétfőn 4274, kedden 1100 menekült lépett az országba. Németországban hasonló tendencia figyelhető meg: míg szeptember eleje és november eleje között naponta 10 ezer körüli határsértést jegyeztek fel, addig egy hete ezek száma közel 40 százalékkal csökkent.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.