Éhségsztrájkolnak a magyarországi kisegyházakért

Gyengén, de büszkén érzi magát Izsák-Bács Jeremiás, aki immár huszonegyedik napja folytat éhségsztrájkot Strasbourgban, az Európai Parlament, illetve az Emberi Jogok Európai Bírósága (ECHR) épületeinél.

A Magyar Keresztény Mennonita Egyház vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy az egyetemes emberi szabadságot korlátozó magyar kormányzati intézkedések ellen tiltakozik. Szerinte a kis egyházakat sújtó új magyar egyházügyi törvény mellett ebbe a kategóriába tartoznak a szociális törvények, de idesorolta a médiatörvényt is. Izsák-Bács beadvánnyal fordult az ECHR-hez. Lapunk értesülései szerint a magyar férfi ügye eljutott Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnökének irodájához is.

Izsák-Bács Jeremiás
Izsák-Bács Jeremiás 01 Fotó Nagy Zuzsanna

Az Erdélyből, Hargita megyéből származó, Magyarországra 1997-ben áttelepült Izsák-Bács feleségével érkezett az elzászi városba. Az önkormányzattól napi nyolc óra kapott tüntetési engedélyt. Elmondása szerint csak teát és reggelente kávét fogyaszt. Eddig húsz kilót fogyott, de kitart a végsőkig. A Világ orvosai (Médecins du monde) nevű humanitárius szervezet egyik orvosa rendszeresen megvizsgálja, szállást egy strasbourgi katolikus parókián kaptak. A spanyolul és románul beszélő lelkészt – aki 18 évesen tért át a református vonalhoz tartozó, a fegyverviselést, illetve a Bibliára való esküt elutasító hitre – sok külföldi újságíró is meginterjúvolta.

A Magyar Keresztény Mennonita Egyháznak a korábban szociális munkásként dolgozó Izsák-Bács elmondása szerint jelenleg 130 felnőtt tagja van. Adományokból tartják fenn magukat. Állami támogatást eddig se kaptak. Kivéve azt a 669 forintot, amely az adóhatóság közlése értelmében a befizetett egy százalékok alapján jutott nekik. – A magyar állam az új egyházügyi törvénnyel szétverte az eddig jól működő rendszert. Abban jól megfértek egymással a nagy történelmi egyházak, valamint a kis egyházak és más vallások, például az iszlám vagy a buddhizmus követői – hangoztatta Izsák-Bács Jeremiás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.