galéria megtekintése

„Éhen fogunk dögleni”

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 13. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Szinte megfizethetetlenné vált Ukrajnában a kenyér, a cukor és a hús, egyre többen napi megélhetési gondokkal küszködnek. A Máltai Szeretetszolgálat élelmiszercsomagokat visz Kárpátaljára, ahol már sem az orosz, sem az ukrán elnökben nem bíznak.

Már egyes beregszászi nénik sem a régik. Radikalizálódnak. Legalábbis ezt szűröm le a beszélgetésből, amelyet a kárpátaljai városka egyik szélső utcájában folytatok két nyugdíjas magyar asszonnyal.

Mindketten túl vannak a hetvenen, megértek ezt-azt, látták a Szovjetuniót teljes dicsőségében, vörös fényben ragyogni, megélték a birodalom bukását, mégis azt mondják: ilyen rossz, mint most, sosem volt az élet.

Az utóbbi hetekben megfizethetetlenül megdrágult Ukrajnában a kenyér, a cukor, a hús és az olaj, így hát az egyik nénike arra a következtetésre jut, hogy ezt a Putyint, aki a zűrzavart okozta, el kellene takarítani az útból. Katonai akciót javasol az orosz elnök eltakarítására, ennél finomabban nem tudom körülírni az igét, amit használ. Aztán a másik néni megjegyzi: csak az a fontos, hogy béke legyen, a gyógyszer meg legyen olcsó.

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival vagyunk náluk látogatóban, élelmiszercsomagot kapnak, benne lisztet, cukrot, rizst, borsót, kekszet, húskonzervet, étolajat. Egy-egy ilyen pakk magyar pénzben három-négyezer forintba került, ami a mi fülünknek nem tűnik nagy értéknek, de Kárpátalján egyenesen életmentő.

Élelmiszert oszt a Máltai Szeretetszolgálat Beregszászon
Élelmiszert oszt a Máltai Szeretetszolgálat Beregszászon
Nemes János / MTI

Keleti szomszédunknál egy átlagos nyugdíjas most havi 10-11 ezer forintnak megfelelő nyugdíjat kap kézhez, és a hrivnya egyre romlik. A szeretetszolgálat belvárosi irodájában a máltaiak megmutatják nekünk a húsz centi magas pénzköteget, amelyet egymillió forint átváltása után kaptak. Száznegyvenhatezer hrivnyát tesznek az asztalra. Két hónapja ez az összeg nagyjából hetvenezer hrivnya lett volna, vagyis feleekkora köteg.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat március elején hozta létre a telefonhívásonként 250 forinttal támogatható, az 1350-es számon tárcsázható adományvonalát, az összegyűlt pénzből ötszáz darab segélycsomagot állítottak össze. A hozzávalókat Kárpátalján vették meg, ami nem volt egyszerű, több százas tételben igen nehézkes ugyanis olajat, lisztet, cukrot venni az ukrán bevásárlóközpontokban. Azért nem Magyarországról vitték a csomagokat, mert

Kijevben érthetetlen okból úgy döntöttek, hogy Ukrajnába nem lehet segélycsomagot bevinni.

Mihelyst az emberek hozzájutnak a kevéske fizetésükhöz vagy nyugdíjukhoz, azonnal elköltik, mert attól félnek, hogy másnap már sokkal kevesebbet ér a hrivnya. Nő azok száma, akiknek a napi megélhetés gondot okoz: főleg a nagycsaládosok és az idősebb, beteg emberek kerülnek napról napra nehezebb helyzetbe.

– Éhen fogunk dögleni

– mondja egykedvűen egy hatvan év körüli, magyar férfi, akivel az egykori téglagyári munkásszálló jelenleg nagycsaládosok által lakott épülete mellett elegyedek szóba. Beszélgetőtársam annak idején a szovjet hadseregben szolgált, egységével Murmanszkig járták az országot, építkezéseken dolgoztak. Jól megtanult oroszul, ennek most annyi haszna van, hogy olvassa az orosz sajtót, és meggyőződése, hogy Putyin nem ereszti ki a markából Ukrajnát.

– A pénzünk semmit sem ér, az élelmiszer fogy, a háborús veszély nem múlik

– így foglalja össze a helyzetet. Kérdem tőle, hogy ha ilyen sokat romlott a hrivnya, miért lehet mégis ennyi autó a beregszászi utakon. Miből tankolnak? Mire megvonja a vállát: az autósok fele Magyarországról jön bevásárolni, a másik fele meg benzincsempész, abból van pénze. A helyiek nem csak Putyint szidják, Porosenko ukrán elnök is megkapja a magáét. Azt mondja az egyik asszony, hogy Ukrajnán kívül nincs a világon még egy ország, ahol ekkora infláció után a politikai vezetés a helyén maradna.

– Nagyot csalódtunk Porosenkóban, ő is csak ígérgetni tud – mondja. Amikor rákérdezek, hogy mégis, mire számítottak egy kampányoló politikustól, megjegyzi: – Jó-jó, mindegyik ígérget, de az ember mindig reménykedik.

Aztán a körülöttünk rohangáló gyerekekre terelődik a szó. Az egyikről kiderül, hogy hétvégenként nem főznek rá a szülei, mert nincs miből. Mi lesz itt belőlük, ha felnőnek? – mutatok rájuk, mire az asszony keserűen elhúzza a száját: ágyútöltelék, ha ez így megy tovább.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.