EHEC-járvány: van egy forró nyom

A németországi Lübeck egyik éttermében húszan fertőződtek meg május közepén. Lassult a fertőzés terjedésének üteme, de ötszázan még így is válságos állapotban vannak.

Nem kizárt, hogy forró nyomhoz jutottak a német hatóságok az országban rohamosan terjedő hasmenésjárvány forrásának felkutatásában.

Szombati sajtóértesülések szerint május közepén csaknem húszanan fertőződtek meg az észak-németországi Lübeck egyik éttermében. A hatóságok most azt igyekeznek kideríteni, hogy mi okozhatta azt a fertőzést, ezért az éttermet már pénteken átvizsgálták, mint ahogy vizsgálják azokat az élelmiszer-láncolatokat is, amelyek a különböző alapanyagokat szállították a szóban forgó étterem számára.

Az ellenőrzéseket az illetékesek a Robert Koch országos járványügyi intézet irányításával végzik, de részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

A sajtóértesüléseket az érintett Schleswig-Holstein tartomány egészségügyi illetékesei hivatalosan is megerősítették. A hatóságok reménykednek abban, hogy a lübecki "szál" segít a járványt okozó új kólibaktérium-törzs eredetének felkutatásában.

Ettől függetlenül a járvány németországi frontján egyelőre nincs különösebb változás, szakértők szerint talán csak a fertőzés terjedésének üteme lassult csekély mértékben. De - mint figyelmeztettek - erre vonatkozóan sem lehet még egyértelmű következtetéseket levonni.

Szombat reggeli adtok szerint a hasmenésjárvány eddig 18 halálos áldozatot követelt Németországban. A megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma 2500 körül mozog, és közülük több mint 500-an válságos állapotban vannak.

Ez azt jelenti, hogy esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. Az orvosok hatalmas erőfeszítéseket tesznek megmentésükre.

Dializáló gépet ellenőriz egy nővér a hamburgi egyetemi klinika intenzív osztályának nefrológiai részlegében, ahol hasmenésjárvány betegeit ápolják
Hamburg, 2011. június 1. Dializáló gépet ellenőriz egy nővér a hamburgi egyetemi klinika intenzív osztályának nefrológiai részlegében, ahol hasmenésjárvány betegeit ápolják. Németországban 16-ra emelkedett az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus előidézte hasmenésjárvány halálos áldozatainak száma, és 24 óra alatt ötszázzal emelkedett a megbetegedettek vagy gyanús esetek száma. A legsúlyosabb esetben a betegek hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küszködnek, ami vérszegénységet, illetve veseelégtelenséget jelent. A járvány kitörésének oka egyelőre ismeretlen. (MTI/EPA/Angelika Warmuth)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.