Egységes szabályozás az európai pártok finanszírozására

Elfogadta az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága a testület hétfő esti, strasbourgi ülésén az európai pártok jövőbeni működését érintő állásfoglalást megalapozó jelentést, így ez tekinthető az EP által képviselt informális álláspontnak.

Az első körben támogatott javaslat bevezeti az úgynevezett európai alapszabályt: ez lehetővé teszi, hogy az adott politikai szerveződéseket (így például a Fidesznek pártotthont adó Európai Néppártot vagy az MSZP-t is magába foglaló Európai Szocialistákat) európai politikai pártként – háttérintézményeiket pedig európai politikai alapítványként – jegyezzék be, és ezáltal az uniós jogon alapuló jogi státuszt nyerjenek el. Ez korábban az európai pártok jogi megítéléséből hiányzott. Érdekesség, hogy bár az európai politikai pártként vagy európai politikai alapítványként bejegyzett szervezeteknek nem kell feltétlenül uniós finanszírozást igényelniük, ugyanakkor ahhoz, hogy az uniós költségvetésből bármilyen módon részesülhessenek, teljesíteniük kell a hivatkozott feltételeket. A reformjavaslat kapcsán a jobb- és baloldali tömb között nem volt érdemi nézetkülönbség, lapunk értesülései szerint a Európai Néppárton belül volt inkább megosztottság: egyes német képviselők szerettek volna minél mélyebb szintű szabályozást a pártok működését illetően, de a csomaghoz beadott közel négyszáz módosító közül alig néhány kapott csak támogatást.

Egyes vélekedések szerint ez az új szabályozás mindössze arról szól, hogy az európai pártok több pénzügyi forráshoz jussanak, a reformjavaslat azonban az összegszerűséget nem érinti, a támogatások összege továbbra is az EP éves költségvetéséből kerül megállapításra.

Nem a „mennyi” most a kérdés, hanem a „hogyan” – kommentálta a döntést Gurmai Zita, a javaslat úgynevezett árnyék-jelentéstevője. A szocialista EP-képviselő a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: az európai politikai pártok az unió demokratikus életének kulcsfontosságú szereplői, ezért is fontos, hogy a rájuk vonatkozó szabályozás világos jogi kereteket teremtsen, amelyek közt el tudják látni feladataikat. "Ezek a szervezetek közpénzeket is használnak, ezért elengedhetetlen, hogy bizonyos minimumkövetelményeket teljesítsenek, ahogyan az is, hogy a finanszírozásuk és kiadásaik teljes mértékben átláthatóak legyenek. Tulajdonképpen egy védjegyet teremtünk: azt szeretnénk, hogy az európai politikai pártként, illetve alapítványként bejegyzett szervezetek a demokratikus működést és átlátható pénzügyeket illetően megbízható színvonalon működjenek, és így növeljék az európai polgárok bizalmát az uniós szintű képviseleti demokráciában" – fogalmazott a politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.