Egyre több nő akar fegyvert Indiában

Egy indiai politikus a megerőszakolt indiai lány nevének nyilvánosságra hozatalát követeli, hogy róla nevezhessék el az új, nemi erőszak elleni törvényt. Egyre több nő folyamodik fegyverengedélyért Delhiben.

Shashi Tharoor, az oktatásért felelős államtitkár szerint tisztelni kell a csoportos nemi erőszak áldozatának emlékét, írja a BBC. „Milyen érdeket szolgálhat az, hogy a csoportos nemi erőszak áldozatának nevét még mindig titokban tartják? Miért nem lehet megnevezni, és tisztelni, mint egy valódi személyt?” – írta Tharoor kedden Twitterjén. „Hacsak a szülei nem kifogásolják, tisztelni kellene az emlékét, és a módosított nemi erőszak elleni törvényt róla kellene elnevezni. Ő ember volt, névvel, nemcsak egy szimbólum” – írta.

A lány férfi kísérőjével december 16-án éppen a moziból tartott hazafelé Delhi Munirka negyedéből, a város délnyugati részén lévő Dwarkába. Buszra szálltak, de soha nem értek haza. A lányt egy órán keresztül erőszakolták és ütlegelték egy vasrúddal, majd a mozgó buszból a szintén összevert kísérőjével az út szélére dobták. Kedden a rendőrség azt közölte, hogy a busz sofőrje megpróbált áthajtani a lányon, de a kísérője ezt megakadályozta. A 23 éves orvostanhallgató hétvégén halt be sérüléseibe a szingapúri kórházba, kedden a Gangesz folyóba szórták hamvait.

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki az indiaiakból: december 16-óta folyamatosan tüntetnek, és az elkövetők felakasztását követelik. Hat gyanúsítottat tartóztattak le, közülük a rendőrség tájékoztatása alapján öt ember ellen emelhetnek hivatalosan is vádat csütörtökön, mivel a hatodik elkövető állítólag 18 éven aluli. Ha elítélik őket, akkor halálbüntetést is kaphatnak, de Indiában nagyon ritka, hogy végre is hajtják az ilyen ítéleteket.

A tüntetők a kormányt hibáztatják: szerintük az esetre adott reakció lassú volt és nem megfelelő. Ezért azt követelték, hogy változtassanak a nők elleni erőszakkal kapcsolatos törvényeken. A kormány megpróbálta lecsillapítani az emberek dühét, és több intézkedést is bevezettek: többen járőröznek Delhi utcáin, szigorúbban ellenőrzik a buszsofőröket és betiltják az elfüggönyözött buszokat. Hétfőn a hatóságok a bajba jutott nőknek egy új telefonvonalat is létesítettek, amelyet összekötöttek a város 185 rendőrségével. A tüntetők szerint azonban a jogszabályok nem elegendőek a nők védelméhez, kulturális változásokra is szükség van.

A hivatalos adatok szerint Delhiben minden 14 órában megerőszakolnak valakit, és a nők India-szerte panaszkodnak arra, hogy gyakran vannak kitéve szexuális bántalmazásnak. A potenciális áldozatok megpróbálják valahogyan megvédeni magukat. Az eset óta állítólag 274 nő kért fegyverengedélyt, és 1200 nő érdeklődött a rendőrségnél Delhiben. – Türelmesen elmondjuk nekik, hogy életveszélynek kell fennállnia ahhoz, hogy engedélyt adjunk ki. De néhányan azt mondják, hogy már a közlekedési eszközök sem biztonságosak Delhiben – mondta egy rendőr a Times of Indiának. India szerte 40 millió fegyvert tartanak, ennél több már csak az Egyesült Államokban van. Jelentős részük azonban illegális, mert az engedélyhez nagyon nehéz hozzájutni.

Az indiai média az eset miatt egyébként jóval gyakrabban ad hírt nemi erőszakról, mint régebben. Tudósítottak többek között egy lányról, aki erőszakoskodó bátyja elől menekült, egy nőről, akit egy buszos jegyszedő bántalmazott, egy 15 éves lányról, akit három napig tartottak fogva egy faluban, és egy 11 éves kislányról, akit hárman is megerőszakoltak. Mindez 24 óra alatt.

Sokan attól tartanak, hogy a tragédia után még jobban korlátozzák majd a nőket, írja a The Guardian. A Bihar állambeli Matapában például megtiltották a tinilányoknak a mobiltelefon-használatot, mert nem illenek bele a hagyományos értékrendbe, és figyelmeztették őket, hogy ne hordjanak kihívó ruhát. Rádzsasztán állam egyik parlamenti képviselője pedig azt javasolta, hogy az iskolás lányok körében tiltsák be a miniszoknyát.

A rendőrök több tüntetőt is letartóztattak Delhiben
Police detain a demonstrator during a protest in New Delhi December 30, 2012. The body of a woman whose gang rape provoked protests and rare national debate about violence against women in India arrived back in New Delhi early on Sunday and was quickly cremated at a private ceremony. The unidentified 23-year-old medical student died from her injuries on Saturday, prompting promises of action from a government that has struggled to respond to public outrage. She had suffered brain injuries and massive internal injuries in the attack on December 16, and died in hospital in Singapore where she had been taken for treatment. REUTERS/Danish Siddiqui (INDIA - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.