Egyre több menekült érkezik Bulgária felől

Bulgária irányából is egyre több menekült érkezik Szerbiába, idén összesen 9 ezer, főleg a Közel-Keletről érkező embert regisztráltak a határ szerb oldalán fekvő Bosilegradban, de számuk egyre gyorsabban nő - számolt be róla a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) szombaton.

Szíriából, Afganisztánból és Irakból is regisztráltak már migránsokat a szerb-bolgár határ melletti Bosilegradban, ahol az oda érkezők sokszor orvosi segítséget is kérnek. Az egészségügyi dolgozók az RTS-nek azt mondták: a legtöbben izomfájdalom, kimerültség és lábfájdalom miatt keresik fel őket. Goran Vasilev, a helyi klinika igazgatója kiemelte: laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek, ha azt szükségesnek tartják, és az eredményeket a szerbiai egészségügyi minisztériumnak továbbítják.

A bolgár határon szolgálatot teljesítő szerb határőrök közlése szerint az idei esztendőben dokumentumok nélkül 9 ezren léptek be Bulgáriából Szerbiába, a számuk azonban napról napra növekszik. Nenad Vucic, a határőrség illetékese kiemelte, hogy Szerbia és Bulgária között van ugyan megállapodás az illegális határátlépők visszaküldéséről, ám ha a migránsok menedéket kérnek az országban, akkor nem küldhetik őket vissza, hanem az egyik befogadóközpontba kell őket irányítani.

A legközelebbi befogadóközpont pedig Presevóban van, a szerb-macedón határon, ahová naponta most már több mint ötezer menekült érkezik. A hatóságok igyekeznek őket nyilvántartásba venni, hogy 72 órás tartózkodást biztosító dokumentumokat kapjanak, ám egyre többen indulnak meg a magyar határ irányába ezek nélkül. A legtöbben még mindig Belgrádba indulnak a szerb-macedón határvárosból, ám már közvetlen járatok is indulnak Szabadkára, Horgosra és Magyarkanizsára.

Míg a menekültek korábban - egyebek mellett a pihenés és a regisztráció miatt - 2-3 napot is eltöltöttek az országban, most ez az idő körülbelül 12 órára rövidült, ennyi ideig tart ugyanis eljutni Szerbia egyik legdélibb pontjáról, Presevóból a 600 kilométerre fekvő északi, szerb-magyar határig.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök attól tart, hogy szeptember 15-től, amikor Magyarország szigorít a határvédelmén, a menekültek akár 5-10 napra is Szerbiában ragadhatnak. Elszállásolásukra újabb ideiglenes befogadóközpontok kiépítését jelentette be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.