Egymilliárd forintos támogatás a Fidesz-barát sajtónak

Csaknem egymilliárd forintot „ömlesztett át" állami kézben lévő vállalatoktól a Fidesz-barát erdélyi médiába a Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány az utóbbi három évben – derül ki a Transindex tényfeltáró írásából. Az alapítvány közhasznúsági jelentései szerint a bőkezű támogatók között található a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Villamosművek Zrt. és a Paksi Atomerőmű is.

A Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítványt 2010-ben jegyezték be a Magyar Nemzet kiadója, a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. kezdeményezésére, célja a „határon túli magyar sajtótevékenység támogatása". Kuratóriumi elnöke az a Dr. Korda Éva Judit, aki 2005 és 2007 között a Hír TV-t működtető Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt. vezérigazgatója volt.

A Transindex cikke szerint a támogatások legnagyobb részét az Udvarhelyi Híradó Kft.-nek juttatták. Ez adja ki a Krónika című napilapot és az Erdélyi Napló hetilapot, valamint négy regionális (Udvarhelyi Híradó, Csíki Hírlap, Vásárhelyi Hírlap, Gyergyói Hírlap) újságot.

A kiadóhoz tartozik még a Székelyhon.ro hírportál. A cég bő 800 millió forint támogatásban részesült az elmúlt három évben. A támogatottak között megtaláljuk még a tavaly indult foter.ro portált kiadó Erdélyi Médiatér Egyesületet,valamint a Háromszék napilap kiadóját, a H-Press Kft.-t. Előbbi 14 millió forintot (45 ezer euró), utóbbi viszont 10 millió forintot (32 ezer euró) kapott – írja a Transindex.

A Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány a Fidesz-barát erdélyi tröszt kiépítésére jött létre. Alapítása (2010. december 11.) után két héttel 250 millió forintos adományban részesült a Szerencsejáték Zrt. jóvoltából.

Az alapítvány tevékenysége azóta is jóformán a magyarországi, állami nagyvállalatok pénzének Erdélybe történő „átszivattyúzására" korlátozódik.

A 2013. évi közhasznú jelentése szerint a Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány egyetlen alkalmazottal, valamint „1 db. asztali számítógéppel, 1 db. laptoppal és 1 db. multifax tárgyi eszközzel rendelkezett". Ehhez képest 403 millió forintos bevételt könyvelt el, illetve 343 millió forint „cél szerinti juttatást" folyósított a Fidesz-barát sajtónak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.