Kiütheti a baloldalt a szélsőjobb barátsága

Váratlan gyorsasággal, már három nappal a vasárnapi tartományi választás után koalíciós tárgyalásokba kezdett a másfél évtizede Burgenland élén álló szociáldemokrata Hans Niessl (SPÖ) és a jobboldali radikális Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Johann Tschürtz (akinek a kampányban magyar alvállalkozók ragasztották ki a bevándorlók ellen hergelő plakátjait).

„A legnagyobb pártnak és a legtöbb szavazatnövekedést elért pártnak kell összefogniuk, ezt kívánják a demokrácia szabályai” – jelentette ki a 64 esztendős, eredetileg tanár Niessl, aki még csütörtökön, az Ausztriában munkaszünetnek számító úrnapján is tárgyalóasztalhoz ült kiszemelt partnerével. Az 56 éves Tschürtz előbb lakatosként dolgozott, aztán rendőriskolát végzett, de ENSZ-békefenntartóként is tevékenykedett, mielőtt politikusnak állt volna.

A sietség oka érthető: a csupán relatív többséget, 41,9 százalékot szerzett SPÖ immár koalícióra kényszerül, de ha nem ér el gyors eredményt, akkor a Burgenlandban 29,1 százalékra visszaesett harmadik nagy politikai erőnek, az országosan a szociáldemokratákkal kormányzó Néppártnak (ÖVP) is van esélye arra, hogy a 15 százalékosra izmosodott FPÖ-vel kormányt alakítson.

Johann Tschürtz a Szabadságpárt burgenlandi vezetője a szavazófülke előtt
Johann Tschürtz, a Szabadságpárt burgenlandi vezetője a szavazófülke előtt
Leonhard Foeger / Reuters

A burgenlandi ÖVP vezetőjét, Franz Steindlt március végén erősítették meg tisztségében, ám a választási bukást követően egyre erőteljesebben követelik leváltását. A kampányban Steindl nem volt könnyű helyzetben, egyfelől tizenöt éve Niessl helyettese a tartomány irányításában, ami lojalitást követel, de másfelől bírálta is „főnökét”, úgy értékelve, hogy az SPÖ vezére idegenellenes hangulatot keltett, és jobbról próbálta előzni az FPÖ-t. „Hazai tehetségeket a kelet-európai olcsójánosok helyett” – hangzott a „visszafogott” szabadságpártiak választási szlogenje. Azt már a Krone című napilap szúrta ki, hogy az idegenellenes plakátokat magyar rendszámú autóból kiszálló munkások ragasztották.

Hans Niessl nem csupán a burgenlandi szociáldemokraták vezére, alelnöki tisztséget is betölt az országos pártban. Márpedig a pártelnök és kancellár Werner Faymann az 1987–96 közötti kancellárról és pártvezetőről, Franz Vranitzkyról elnevezett doktrína híve, amely szerint a baloldal országos szinten sohasem fog szövetségre lépni a szélsőjobboldali párttal. Hasonlóképpen gondolkodik Michael Haupl bécsi polgármester, aki szintén alelnök is a szociáldemokrata pártban. A bécsi tartományban októberben lesznek helyhatósági választások, a burgenlandi „furcsa pár” összeállása a Der Standard című napilap szerint katasztrófát jelent az országos és a bécsi szocialisták számára.

Bécsben Haupl ma a zöldekkel kormányoz, a Szabadságpárt azonban az elemzők szerint annyira feljöhet a fővárosban, hogy a jelenlegi polgármesternek esetleg távoznia is kell majd pozícióiból. Márpedig Hauplt tartják az SPÖ királycsinálójának, ha ő megy, akkor a főleg színtelensége miatt sokat támadott kancellárnak is meginog a széke.

Az SPÖ főtitkára, a burgenlandi származású Norbert Darabos úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy neki személyesen semmi baja a vörös-kék koalícióval (ebben a kék a Szabadságpártot jelenti), el tudja képzelni, hogy ha a tartományi FPÖ mérsékelten viselkedik, akkor egy sikeres politikai kísérlet helyszíne lehet Burgenland. Erről beszél Niessl is, állítva, hogy az FPÖ, ha bevonják a pártot a hatalomba, el fogja veszíteni ellenzéki varázsát, ami csak segíthet a bécsi SPÖ helyzetén.

2000-ben a most éppen 70. születésnapját ünneplő Wolfgang Schüssel néppárti vezér is ezzel az érvvel lépett koalícióra az akkor Jörg Haider által vezetett Szabadságpárttal. Emiatt ugyan az Európai Unió bojkottot hirdetett Ausztria ellen, de valóban évekre szétzilálta az FPÖ-t: öt százalékra nyomta le a koalíciókötéskor még 30 százalék körüli népszerűségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.