Egyiptomban a legrosszabb arab nőnek lenni

A nők jogait tekintve Egyiptom áll a legrosszabbul az arab világban. A legfejlettebb a Comore-szigetek, ahol a miniszteri posztok 20 százalékát nők töltik be.

Szexuális zaklatás, genitális csonkítás, a konzervatív iszlamista csoportok szerepének növekedése - többek között ezek a tényezők járultak hozzá, hogy a nők jogait tekintve Egyiptom áll a legrosszabbul az arab világban egy tanulmány szerint. Egyiptomot Irak, Szaúd-Arábia, Szíria és Jemen követi.

A szakértők elsősorban a nők elleni erőszakot, a szüléssel kapcsolatos jogokat, a nőkkel való bánásmódot a családban, illetve a nők politikai és gazdasági szerepvállalását vizsgálták. Kezdetben sokan azt hitték, hogy az arab tavasz legnagyobb nyertesei a nők lesznek, az azóta eltelt időben azonban kiderült, hogy a konfkliktusok instabilitást hoztak a térségbe, és az iszlamista csoportok fellendülését eredményezték.

Kairó környékén vannak olyan települések, ahol a gazdasági tevékenység nagy részét a nőkkel való kereskedelem és a kényszerházasságokból befolyó pénz jelenti - mondta a Global Fund for Women amerikai jogvédő csoport egyik munkatársa. Egyiptom főleg a szexuális zaklatás miatt kapta a legalacsonyabb besorolást. A nők helyzete látványosan azután romlott, hogy az iszlamista Muzulmán Testvériség által támogatott Mohamed Murszit választották elnökké. Murszit ugyan megbuktatták, ez azonban már nem sokat segített a nőkön. Az elnök elleni tüntetések alatt 91 nőt erőszakoltak meg vagy zaklattak a demonstrációknak helyet adó Tahrír téren.

Egy áprilisi ENSZ-felmérés is megerősíti, hogy a szexuális zaklatás valóban probléma Egyiptomban: az adatok szerint az országban élő nők 99,3 százaléka ki volt már téve ennek. A HarassMap egyiptomi szervezet szerint ez azért van, mert akkora a zaklatás társadalmi elfogadottsága, hogy a zaklatók már nem is tesznek különbséget a nők között kor, gazdasági, társadalmi státusz vagy öltözködés alapján.

A kutatás szerint Irakban most sokkal rosszabb a nők helyzete, mint Szaddám Husszein ideje alatt volt. Szaúd-Arábiával kapcsolatban megállapítják, hogy ez az egyetlen arab ország, ahol a nők nem vezethetnek autót, alig vehetnek részt a politikában, diszkriminálják őket a munkahelyen, és sérülnek a tulajdonhoz való jogaik is. A tanulmány azonban megjegyzi azt is, hogy észlelhető enyhe javulás, Szaúd-Arábia ugyanis több arab országot is leköröz az oktatáshoz való jogot, a szüléssel kapcsolatos jogokat és a nők elleni erőszak arányát tekintve.

Szíriában a 2011 márciusa óta dúló polgárháború vetette vissza a nők jogait. A szakértők szerint a Bassár al-Aszad elnökhöz lojális csapatok sokszor követnek el erőszakot a nőkön, a szélsőséges iszlamisták kezén lévő területeken teljesen megfosztják őket jogaiktól, és a menekülttáborokban is sokszor bántalmazzák őket.

A lista alján a Comore-szigetek található, azaz a nők jogainak szempontjából ez a legfejlettebb ország az arab világban. Itt a miniszteri posztok 20 százalékát nők töltik be, a tanulmány szerint a nőktől nem várják el, hogy fiú utódot szüljenek, a fogamzásgátlás elfogadott (még az állam is indított felvilágosító kampányt), és a válás után a nőknek is marad tulajdonuk. A nők jogait tekintve a top országok között van mág Omán, Kuvait, Jordánia és Katar is.

A Thomson Reuters Foundation által megrendelt felmérést 330 szakértő készítette az Arab Liga 21 tagállamában és Szíriában. Az arab tavasz óta ez az alapítvány harmadik, női jogokra fókuszáló tanulmánya. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.