Egyiptomban kirúgták a fél kormányt

Leváltották az egyiptomi belügyminisztert, Mohamed Ibráhímot egy váratlan kormányátalakítás során, amelynek keretében további öt tárcavezetőnek is távoznia kellett hivatalából - jelentette csütörtökön az an-Níl egyiptomi hírtelevízió.
A rendőrségért is felelő belügyminiszter posztját ezentúl Magdi Abdel-Gaffár tábornok tölti be, az egyiptomi állambiztonság korábbi vezetője. A nyilvánosságot meglepetésként érő változtatások során menesztették továbbá a hírközlési, mezőgazdasági, oktatási, lakásügyi, idegenforgalmi, kulturális tárcák vezetőit és a műszaki oktatásért és képzésért felelős minisztert is.

A leváltott belügyminiszter volt a kabinet egyetlen olyan tagja, aki már a 2013-ban megbuktatott Mohamed Murszi iszlamista elnök alatt is hivatalban volt. A tavaly június óta hatalmon lévő államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi első kormányátalakításának hátteréről egyelőre nincsenek információk.

Ibráhímmal kapcsolatban ugyanakkor az első sajtóbeszámolók hangsúlyozzák, hogy több támadás érte az ellenőrzése alá tartozó rendvédelmi erők túlkapásai, főképpen az ellenzéki tüntetők elleni heves fellépésük miatt. Egyiptomi emberi jogi szervezetek és pártok hangosan követelték a belügyi tárcavezető lemondását, kiváltképp miután januárban egy tüntetés feloszlatása során agyonlőttek egy baloldali politikusnőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.