Egyiptom: eldördült a választási startpisztoly

Megkezdődtek hétfőn Egyiptomban a parlamenti választások, először Hoszni Mubarak volt államfő februári bukása óta. A Tahrír tér haragját kihívó hadsereg szerint a parlamentnek semmilyen hatalma nem lesz a leendő kormány felett.

A választást több szakaszban tartják: november 28-29-én az alsóház képviselőiről szavaznak, de csak az ország egy részén, kilenc tartományban, köztük Kairóban és Alexandriában. A képviselőházi választás második szakaszára december közepén, majd a harmadikra január elején kerül sor: mindkét esetben még 9-9 tartományban szavaznak az alsóház 508 tagjáról. A szenátusi választásokat szintén három időpontban rendezik meg, január vége és március eleje között.

Mohamed Husszein Tantávi tábornok, az Egyiptomot Mubarak bukása óta irányító testületnek, a Legfelsőbb Katonai Tanácsnak (SACF) a vezetője vasárnap arra buzdította a választópolgárokat, hogy minél többen vegyenek részt a voksoláson. „Nem engedjük a bajkeverőknek, hogy megzavarják a választásokat. Egyiptom keresztúthoz érkezett, vagy sikeresek leszünk gazdaságilag, politikailag, társadalmilag, vagy ha nem, annak nagyon súlyos következményei lesznek, de ezt nem fogjuk megengedni" – mondta, arra szólítva fel a két fő elnökjelöltet, a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei volt NAÜ-igazgatót és Amr Muszát, hogy álljanak ki az ország új miniszterelnökéért, Kamal Ganzuriért, aki Mubarak embereként 1996 és 1999 között már volt kormányfő.

A választási győzelemre esélyes Muzulmán Testvériség azt követelte vasárnap, hogy az új kormányt a leendő parlamenti többség alakíthassa meg. A kormányzó katonai tanács egyik tagja, Mamduh Sahín tábornok ugyanis szombaton kijelentette, hogy „a leendő parlamentnek semmilyen hatalma nem lesz a kormány felett". Ez a megjegyzés nem hangzik biztatóan: arra utal ugyanis, hogy a SACF nem akarja kiengedni a kezéből a hatalmat, és az egész választási folyamatot csak afféle demokratikus színjátéknak tekinti. Bár hajnalhasadáskor már hosszú sorok kígyóztak a választóhelyiségek előtt Kairóban és Alexandriában is, tüntető bőven maradt még a Tahrír téren. Itt a tömeg kitartóan csak a választások elhalasztását követeli, arra hivatkozva, hogy a SACF-nak először egy polgári kormányzat kezébe kellene adnia a hatalmat.

Szavazó Kairóban. Csak színjáték?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.