Egyesül a Hamász és a Fatah

Pár héten belül egységkormány alakul az újra kudarcot valló izraeli-palesztin béketárgyalások árnyékában.

Egyesül a Hamász és a Fatah – jelentette be az eddig riválisnak számító két palesztin szervezet szerdán egy Gázai övezetben tartott közös sajtótájékoztatón. Az újra kudarcot valló izraeli-palesztin béketárgyalások után bejelentett döntés szerint öt héten belül egységkormány alakul, és egy parlamenti bizalmi szavazás után fél év múlva választásokat írnak ki.

Bár a két palesztin szervezet többször is próbálkozott kiegyezéssel azóta, hogy a Hamász 2007-ben erőszakkal át is vette a hatalmat a Gázai övezetben, ez az első alkalom, hogy egy megállapodásból lesz is valami. A Hamászt Izrael, az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja nyilván. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, a Fatah vezetőjének választania kell az Izraellel kötendő béke és a Hamász között. A megállapodásról szóló bejelentés után Netanjahu lemondott egy ma estére tervezett találkozót az egyik palesztin küldöttséggel, a miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, hogy aki a Hamászt választja, az nem akar békét. Ez Abbász szerint nincs így. „A cél továbbra is egy független palesztin állam, amely békében él Izrael mellett” – mondta az elnök.

Később megszólalt az Egyesült Államok is. Csalódottságának hangot adva Jen Psaki külügyi szóvivő azt mondta, nehéz látni, hogyan tárgyalhat Izrael a békéről egy olyan kormánnyal, amely az ő létezéshez való jogát sem ismeri el. A Fehér Ház csak akkor ismeri el a palesztin egységkormányt, ha ez a palesztin egységkormány elismeri Izraelt – jelezte ennek kapcsán a Háárecnek egy magas rangú amerikai tisztségviselő.

A Ciszjordániát irányító Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamász 2011-ben Kairóban már aláírt egy egyezményt a két terület politikai megosztottságának felszámolásáról, de az abban foglaltakat nem valósították meg.

Kedd este egyébként több száz tüntető gyűlt össze egységkormányt követelni Iszmaíl Haníje palesztin miniszterelnök gázai háza előtt. Haníje a Hamász politikusa. 2006-ban lett miniszterelnök, amikor szervezete megnyerte az övezetben tartott parlamenti választásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.