Egy olvasatlan SMS-en múlt a válság?

Egy évvel a gazdasági válság kirobbanása után kiderült, hogy Warren Buffett megakadályozta volna a bankcsődöket elindító Lehman Brothers összeomlását. A világ egyik legsikeresebb befektetője azonban nem tudta, mi az az SMS.

„Lehet, hogy a Lehman Brothers csődje elkerülhető lett volna” – írja a gazdasági válság kirobbanásának évfordulóján Karen Tumulty, a Time magazin kolumnistája.

Warren Buffett nem tudta, mi az az SMS
Warren Buffett, chairman and CEO of Berkshire Hathaway, listens to a question during testimony at a Senate Finance Committee hearing about "Federal Estate Tax: Uncertainty in Planning Under the Current Law" on Capitol Hill in Washington, November 14, 2007. Billionaire Buffett warned of widening U.S. income disparity and endorsed the estate tax as a check on wealth accumulation, while two senior lawmakers said they want the tax repealed. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES)

A kijelentésben nem lenne semmi újdonság, ha Tumulty a pénzügyi szektor alulszabályozásáról írna. Erről azonban szó sincs. A Time magazin kolumnistája egy beszélgetést foglal össze, amely a Fortune magazin által rendezett konferencián hangzott el.

A konferencia egyik meghívottja Warren Buffett, az „omahai varázsló”, korunk egyik legsikeresebb befektetője volt, aki a rendkívül kockázatos derivatív befektetéseket már évekkel a tavaly kirobbant összeomlás előtt tömegpusztító fegyvernek nevezte. A tőzsdecápa egy beszélgetés során elmesélte, hogy Bob Diamond, a Barclays Capital befektetési bank vezére az összeomlás előtti szombaton este felhívta. Diamond a telefonban elmondta, hogy a Lehman Brothers a csőd szélén áll, és csak a felvásárlás mentheti meg. A Barclays szerette volna megvenni, de a brit pénzügyi felügyeletek nem hagyták jóvá az ügyletet. Diamond arra kérte Buffettet, hogy vállaljon garanciát a tranzakcióra.

Mivel bonyolult ügyletről volt szó, Buffett megkérte Diamondot, hogy faxolja el a részleteket. Ám az üzenet nem érkezett meg. A Lehman néhány nap múlva bejelentett csődje után történtek már ismertek.

Buffett, akiről köztudott, hogy nem tudja kezelni a modern technikai eszközöket, és ezért még technológiai cégek papíjaiba sem fektet, tíz hónappal később egy furcsa jelet vett észre mobiltelefonján. A lányától tudta meg, hogy SMS érkezésére figyelmeztető ikonról van szó. Kiderült, hogy Diamond tíz hónappal korábban, ígéretéhez híven elküldte Buffettnek a Lehman Brothers felvásárlásának és megmentésének részleteit – csak nem faxon, hanem SMS-ben.

Az elképesztő beszámoló után Tumulty megkereste Buffettet, és megkérdezte, hogy ha időben elolvassa az üzenetet, megmentette volna-e a Lehman Brotherst. „Nem tudom” – válaszolta Buffett, amiből Tumulty arra következtet, hogy ha nincs a technikai malőr, talán nem omlott volna össze a világgazdaság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.