Szépreményű rapper vágta le az amerikai újságíró fejét

Az Lyricist Jinny néven futó Abdel-Majed Abdel Bary tavaly ment harcolni Szíriába. Volt száma, amelyet  a BBC is játszott, de aztán nagyon megszerette a levágott fejeket.

Egy 24 éves egyiptomi származású brit rapper, Abdel-Majed Abdel Bary is gyanúsított amiatt a videó miatt, amelyet a szunnita szélsőséges szervezet, az Iszlám Állam (IS) adott ki a héten egy amerikai újságíró, James Foley lefejezéséről – írja az Independent. Az Üzenet amerikának címet viselő felvételen egy feketébe bújt alak kelet-londoni akcentussal fenyegetőzik és vágja le Foley fejét. A brit lap egy szakértőre hivatkozva állítja, hogy a hangja nagyon hasonlít Baryére, aki tavaly ment el Szíriába harcolni Basár el-Aszad elnök rezsimje ellen a dzsihadisták oldalán.

Bary egy szépreményű énekesi karriert hagyott maga mögött az IS kedvéért. A Nagy-Britanniában Lyricist Jinny néven futó rappernek volt száma, amelyet a BBC Radio 1 is játszott. Az anyjával és öt testvérével élt a nyugat-londoni Maida Vale-ben, és az untig ismert két-három téma, Allah, az erőszak és a kábítószer mellett a családjáról is sokat énekelt. Az utolsó videója márciusban jelent meg a YouTube-on. Néhány hete a már deaktivált Twitter-oldalára tett fel magáról egy képet egy levágott fej társaságában. „Lazítok az egyik haverommal. Vagy ami belőle megmaradt" – írta oda alá.

A rapper apja, Adel Abdul Bary Egyiptomból menekült Nagy-Britanniába. Oszama bin Ladennek, az al-Kaida likvidált vezérének az egyik közeli embere volt. Tavalyelőtt kiadták az terrorizmus gyanúja – az Egyesült Államok nairobi és Dar es-Salaam-i nagykövetsége elleni 1998-as támadásban való részvétele – miatt kiadták az amerikaiaknak.

Az Independent egy szakértőn kívül senkit nem szólaltatott meg az ügyben, de vasárnap a Sunday Times hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az MI5 szerint is Bary az amerikai újságíró gyilkosa.. 

Foleyt 2012. november 22-én rabolták el Szíriában, ahonnan indulva az IS azóta fél Irakon átgázolt már. Foley egyik volt túsztársa, Didier François francia újságíró azt állítja, hogy ismeri a gyilkost, aki két másik brit dzsihadistával együtt foglyok őrzésével bíztak meg. A Beatles-tagok után Johnnak, Paulnak és Ringónak nevezték el őket. François szerint Foleynak „John" vágta le a fejét. Az 53 éves francia újságíró tíz hónap után, áprilisban szabadult. Párizs állítólag 18 millió dollárt fizetett érte a szunnita szélsőségeseknek, de a franciák kormányzati szinten cáfolták a német Focus információját.

Amíg az európai országok többnyire hajlandóak váltságdíjat fizetni túszokért, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia jellemzően nem áll szóba terroristákkal. Az amerikaiak nem tárgyaltak Foleyról sem. A Pentagon csak a halála után ismerte el, hogy a kiszabadítására indítottak egy katonai akciót, de ez kudarccal végződött. A családnak címzett, gyűlölttől csöpögő emailekben az IS 132 millió dollárt követelt az amerikai újságíró életéért. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a héten úgy nyilatkozott,  szunnita szélsőségesek közvetlen fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok biztonságára nézvést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.