Egy robbanó lőszerraktár miatt leállították a transzszibériai vasutat

Kedden egy lőszerraktárnál keletkezett tűz és az azt követő detonációk miatt egy időre leállították a forgalmat az oroszországi transzszibériai vasútvonal Bajkálon túli szakaszán. 
A Bolsaja Tura nevű település mellett fekvő raktár azóta semmi nem robban – közölték az orosz védelmi minisztériumban. A balesetben az előzetes jelentések szerint senki sem sérült meg. A helyszínről és a közelben lévő lakott településről 400 embert menekítettek biztonságos helyre.

A Bajkálon túli területen napok óta erdőtüzek tombolnak. A katonai raktárra is a környékbeli erdőkről terjedt át a tűz az erős szél miatt. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának vezetője elmondta, hogy annak a Keleti Katonai Körzetben lévő műszaki-anyagi bázisnak a személyzete is segített kedden napközben a közeli erdőtűz oltásában, ahol a tárolt lőszerek felrobbantak. A tűzfészket ugyan lokalizálták, de az est beálltával a szél megfordult és a lángok elérték a katonai bázist.

A helyszínen egy óra leforgása alatt legalább 20 detonáció zaját lehetett hallani. Az egyik közeli településen kitörtek az épületek ablakai. A legalább 4-5 kilométeres körzetben szerteszét repülő repeszdarabok miatt a katonai bázis közelében haladó transzszibériai vasútvonalon két személyszállító vonat közlekedését állították le átmenetileg.

A világ leghosszabb, több mint 9200 kilométeres vasútvonala Moszkvát köti össze Vlagyivosztokkal.

Oroszország Bajkálon túli területén, az irkutszki régióban nagy erdőtüzek tombolnak. Az Irkutszk várostól északra lévő Cseremhovo faluban kedden 18 ház égett le teljesen, 64 ember maradt fedél nélkül. Az óránkénti 120 kilométeres sebességű szél miatt lehetetlen volt az oltás. A szibériai régió déli részén továbbra is orkánerejű szél nehezíti az erdőtüzek megfékezését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.