galéria megtekintése

Egy óra egy elfoglalt emberrel

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 26. számában
jelent meg.


Zalán Eszter
Népszabadság

Tiszteletben tartjuk, hogy Barack Obama nagyon elfoglalt – mondta egy neve elhallgatását kérő uniós diplomata azzal kapcsolatban, miért csak alig több mint egy órát tárgyal szerdán az amerikai elnök az európai intézmények vezetőivel.

Obama a washingtoni Fehér Ház lakójaként először látogat el az EU fővárosába, Brüsszelbe. Kritikus időpontban jön, s nem csak az ukrajnai és krími konfliktus miatt. Európában egyre nagyobb az elégedetlenség az EU–USA szabad kereskedelmi megállapodásról zajló titkos tárgyalásokkal kapcsolatban, illetve az amerikai hírszerzés tömeges lehallgatásai miatt.

Bizonyos európai államok ízlésének túl széles körűek az amerikai megfigyelések

Washingtonban ugyanakkor némileg feleslegesnek tekintik az EU–USA-csúcstalálkozókat. Ha valamit el akarnak intézni, továbbra is kétoldalú alapon, Berlinnel, Londonnal, Párizzsal kell egyezkedniük.

 

Az ukrán helyzet megvitatását a vezetők már a hágai atomcsúcson megkezdték, így a lapunknak nyilatkozó diplomata szerint várhatóan az energiakérdések merülnek fel hangsúlyosabban. Ilyen téma az amerikai palagáz európai importja, az Európába érkező gázvezetékek áttekintése.

falseKevin Lamarque / Reuters

Arról, hogy Obama mit gondol az Egyesült Államok és Európa szövetségéről, az ukrán helyzet kezeléséről, többet lehet majd megtudni a washingtoni vendég délutáni, a brüsszeli Szépművészeti Központban tartandó beszédéből.

A tárgyalásokon felmerül az amerikai hírszerzés megfigyelési gyakorlata, ami hatalmas botrányt kavart tavaly, miután kiderült, hogy Angela Merkel német kancellár telefonját is lehallgatják.

– Bizonyos európai államok ízlésének túl széles körűek az amerikai megfigyelések – fogalmazott az EU-s forrás. Az unió vezetői új egyezséget akarnak azon szabályokról, amelyek betartásával amerikai cégek hozzáférhetnek az európaiak személyes adataihoz, bár az Európai Parlament felmondaná az egész megállapodást.

Tiszta kukoricát! A hormonkezelt termékek ellen tüntetők Los Angelesben
Tiszta kukoricát! A hormonkezelt termékek ellen tüntetők Los Angelesben
Lucy Nicholson / Reuters

Az EU célja, hogy az európai polgárokat ugyanolyan jogorvoslati lehetőségek illessék meg jogellenes adatgyűjtés esetén, mint az amerikaiakat.

Az EU–USA szabad kereskedelmi megállapodás kapcsán a vezetők „politikai iránymutatást adnak” a főtárgyalóknak. A tervezett megállapodást és főleg a tárgyalás titkosságát több EP-képviselő, valamint civil szervezet is bírálta.

A tárgyalások leiratainak csak cenzúrázott változatait nézhetik meg bizonyos EP-képviselők, ami önmagában is gyanút kelt. Több civil szervezet attól tart, hogy az amerikai mezőgazdasági cégek az európai minőségi szabályokat megkerülve akarnak majd többek között hormonkezelt marhát exportálni az EU-ba. Az Európai Bizottság eddig nem tudott garanciákat adni, hogy ez nem így lesz.

Belgiumi látogatása során Obama –Fülöp belga király és Elio Di Rupo kormányfő társaságában – lerója kegyeletét a flandriai Waregem amerikai katonai temetőjében az első világháborúban elesettek előtt.

Brüsszel tízmillió eurót költ Obama 24 órás látogatására, ami az EU-csúcsokon edződött belga főváros átlagos biztonsági kiadásaihoz képest óriási.

Az elnök 900 fős kísérettel, 45 járművel, három teherszállító repülővel érkezik. Háromszázötven belga rendőr biztosítja az útját. A hatóságok azt ajánlják, hogy szerdán Brüsszelben senki se üljön autóba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.