Az USA előbb végezhet félmillió irakival, mint az IS

Amerikai katonák és drónok is részt vettek abban a légi csapássorozatban, amit az Iszlám Állam (IS) harcosai ellen hajtottak végre Észak-Irakban, a moszuli gát mellett. A cél a gát visszafoglalása a szunnita szélsőségesektől, de ha a harcokban valami baja esik, félmillió ember halhat meg.

Jazidi menekültek tábora Irakban
Jazidi menekültek tábora Irakban
Youssef Boudlal / Reuters

Az amerikai repülők állítólag a földön lévő kurd és iraki csapatokat fedezték. Moszuli források azt mondták a BBC-nek, hogy a milicisták két járművét lőttek ki és legalább 11 IS-harcost öltek meg.

Korábban egy óra leforgása alatt közel száz emberrel végeztek az Iszlám Állam (IS) Kochóban. „Teherautókon érkeztek, és még ma délután mészárolni kezdtek" – idéz a Reuters egy pénteken nyilatkozó kurd forrást, aki megerősítette a támadás tényét.

A szunnita csoport legalább 80 jazidi vallású férfit ölt meg,miután azok visszautasították az iszlám hitre való áttérést. Számos nőt és gyermeket pedig elraboltak el Kochoból. 

Túlélőkre hivatkozva többen is úgy nyilatkoztak, hogy a militánsok Kocho egyetlen iskolájába terelték a férfiakat, adtak nekik egy rövid határidőt, hogy áttérjenek, majd lelőtték őket. A nők és a kislányok sorsáról alig tudni biztosat, vélhetően buszra terelték, és Tal Afar városába vitték őket.

A jazidiek – egy szinkretista-monoteista vallás, a világ egyik legrégebbikjének hívei – az IS ámokfutásának sokat szenvedett áldozatai. A Szindzsár hegyen rekedt jazidiek sorsa a közelmúltban bejárta a világsajtót. ENSZ-becslések szerint több tízezer, az éh- és szomjhalál küszöbén álló menekült még mindig a hegyen van, az IS harcosaitól körülvéve.

 

Kurd pesmerga-harcosok próbálnak ellenállni az IS csapatainak
Kurd pesmerga-harcosok próbálnak ellenállni az IS csapatainak
Reuters

Az Egyesült Államok ugyan naponta dob le ételt és italt, a túlélők szerint embertelen körülmények között élnek a hegyen, sokan halnak bele a perzselő melegbe, és a folyadék hiányába.

A szörnyű beszámolók ellenére az USA úgy döntött, hogy elég étel és víz áll az emberek rendelkezésére, helyzetük sokkal jobb, mint korábban, így nem indít akciót a kiszabadításukra.

A reménytelen helyzetben azonban kedvező fejleménynek minősül, hogy a hosszú ideje tartó belpolitikai válság után több iraki szunnita vezető is azt mondta, együttműködnek majd a napokban kinevezett miniszterelnökkel és a síita vezetéssel az IS elleni harcban.

A lemondását tegnap benyújtó miniszterelnök, Núri al-Maliki távozását sokan követelték, elsősorban a szunniták és a kurdok, akik úgy érezték, a síita többséghez tartozó Maliki nem képviseli megfelelően az érdekeiket és csak az ellentéteket szítja a vallási felekezetek és a népcsoportok között. Maliki ráadásul eddig nagyrészt tehetetlennek bizonyult a szunnita szélsőséges szervezet, az Iszlám Állam térhódítása ellen, ami miatt még a síiták között is sok kritikusa akadt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.