Egy évig is eltarthat a maláj gép utáni kutatás

Az eltűnt maláj gép utáni kutatást vezető Angus Houston szerint akár egy év is eltelhet, míg átkutatják azt a zónát, ahol szakértők szerint a repülőgép roncsai lehetnek.
„A keresés valószínűleg nyolc hónapot vesz majd igénybe, vagy talán egy évet is, ha rosszak az időjárási viszonyok" – idézi a BBC Houstont, aki a malajziai sajtótájékoztatón azért igyekezett megnyugtatni a jelenlévőket, hogy a „hatékony keresés" biztosan eredményes lesz. Ez a forgatókönyv nagyban különbözik attól, amit a keresési zóna leszűkítése után felvázoltak, ugyanis akkor nagyon optimistán nyilatkoztak, és azt sem zárták ki, hogy napokon vagy heteken belül találnak valamit a tengerfenéken.

A többségében kínai utasok rokonai mindeddig a pekingi Lido szállodában várták a fejleményeket, azonban a szobákat fenntartó Malaysia Airlines tegnap megkérte a hozzátartozókat, hogy fáradjanak haza, mert tovább nem finanszírozzák az ottlétüket. A the Guardian szerint a családtagokat nagyon feldühítette a váratlan bejelentés, és a költözés során rengeteg rendőr volt a szállodában.

„Nagyon mérges vagyok. A Malaysia Airlines egyik pillanatról a másikra küldött el minket. Adhattak volna egy kis időt, hogy nyugodtan előkészítsük a dolgainkat és összeszedhessük a holminkat" – mondja Steven Wang, akinek édesanyja is a repülőgépen utazott. A légitársaság által kiadott nyilatkozatban az áll, hogy ennek ellenére a rokonokat minden fejleményről tájékoztatni fogják.

A maláj légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járata 239 utassal a fedélzetén tűnt el március 8-án. Bár egyelőre a legtöbb részlet homályos a rejtélyes eltűnéssel kapcsolatban, az eddigi vizsgálatok szerint a boeing az ausztráliai Perth városától nyugatra, az Indiai-Óceánba csapódott.

A szerencsétlenség kapcsán megjelent legfrissebb jelentés szerint a vietnami légi irányítás csak 17 perccel azt követően értesítette a Kuala Lumpur-i kollégákat, hogy a repülőgép eltűnt a radarról, a keresés pedig csak négy órával később kezdődött. A kutatás most már kizárólag a tengerben és a tengerfenéken folytatódik, ugyanis a szakemberek szerint kizárt, hogy még akad a vízfelszínen úszó roncs.

Ausztrál, kínai és maláj tisztviselők jövő héten Canberrában tárgyalnak arról, hogy miként folytassák a keresést. „Nagyon fontos találkozó lesz, mert itt dől el, hogy milyen irányban haladunk tovább, valamint biztosítani fogja, hogy a keresés a továbbiakban is olyan tempóban folytatódjon, mint eddig, és ne álljon le" – mondta az ausztrál légierő parancsnoka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.