Egy éve még hosszú börtönévek jártak volna a felvonulásért

Melegjogi aktivisták táncoltak, énekeltek és lengettek szivárványzászlót az ugandai főváros határában, egy évvel azután, hogy az alkotmánybíróság eltörölte az afrikai ország szigorú melegellenes törvényét.

A felvonulók közül néhányan azt remélik, előrelépés történhet az országban a melegjogok terén, de Ugandában továbbra is sok a homofób hang, és a homoszexualitás propagálását továbbra is börtönbüntetéssel sújthatja az igazságszolgáltatás. Az egyik felvonuló azt mondta, szeretné elmagyarázni a szélesebb közösség számára, hogy az LMBT emberek megbélyegzése, hátrányos megkülönböztetése és az ellenük elkövetett erőszak rossz dolog.

Ugandában tavaly törölték el minden idők egyik legszigorúbb melegellenes törvényét. A jogszabály ellehetetlenítette a melegek létezését az afrikai országban, az azonos neműek között létesített szexuális aktusért és élettársi kapcsolatért is életfogytiglani börtön járt, sőt, már egy nyilvános helyen történő kézfogásnak is végzetes következményei lehettek.

BBC emlékeztet, hogy nemrégiben Barack Obama amerikai elnök is kiállt az afrikai LMBT közösség mellett, amikor a kontinensre látogatott, egyes vezetők azonban azt mondták, a homoszexualitás „nem része” az afrikai kultúrának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.