Egy ember kezében a német munkaügy és a bevándorlás

Németországban a szövetségi munkaügyi ügynökség (BA) vezetője, Frank-Jürgen Weise veszi át a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) irányítását a belügyminisztérium pénteki közleménye szerint.

A BAMF vezetése az egyik legnehezebb feladat, Frank-Jürgen Weise viszont az egyik legtapasztaltabb és legjobb "államigazgatási menedzser" Németországban - emelte ki Thomas de Maiziere belügyminiszter.

A BA-t 2004 óta vezető szakember egyszerre irányítja majd a munkaügyi és a menekültügyi hivatalt - áll a közleményben.

A menekültválságban a német kormány egyik legfőbb törekvése a menekültstátus megszerzésére jó kilátásokkal rendelkező menedékkérők és a menekültek minél gyorsabb munakerő-piaci integrációja, munkába állítása. A BA és a BAMF éppen a napokban alakított közös munkacsoportot a folyamatok áramvonalasítására Frank-Jürgen Weise és a BAMF előző elnöke, Manfred Schmidt vezetésével.

Manfred Schmidt csütörtökön mondott le, döntését személyes okokkal indokolta. A tekintélyes menekültügyi szakember 2010 óta irányította a hivatalt, amelynek tevékenységét az utóbbi hónapokban számos bírálat érte, amiért nem sikerült jelentősen felgyorsítania a menekültügyi eljárásokat. Jelenleg átlagosan 5,4 hónap alatt hoznak döntést egy-egy ügyben, a feldolgozatlan menedékjogi kérelmek száma pedig 280 ezer körül van.

Bírálatok érték a hivatalt egy augusztus 25-ei Twitter-üzenete miatt, amelyben megerősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a szír állampolgárságú menedékkérőket - a Dublin III. rendelet 17. paragrafusa alapján - egyelőre nem küldik vissza abba az uniós tagállamba, ahol elérték az EU területét.

A kritika szerint ezt az üzenetet szírek "meghívólevélként" értelmezték, és ez okozta a menekülthullám drámai mértékű erősödését augusztus végén-szeptember elején.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.