Egy egész generáció tűnhet el az ebola miatt

Több mint egy milliárd dollárra van szükség a nyugat-afrikai ebola járvány kezelésére - jelentette be David Nabarro, az ENSz eboláért felelős koordinátora - írja a BBC. 
Korábban Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete bejelentette, hogy az eset kapcsán amerikai kezdeményezésre rendkívüli ülést tart majd csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa  - jelentette be hétfőn. A találkozótól Washington azt reméli, hogy a világszervezet tagállamai konkrét kötelezettségvállalásokat is tesznek a válság leküzdése érdekében, különösen a három leginkább sújtott országra, Libériára, Guineára és Sierra Leonéra vonatkozóan - írja MTI-s forrásokra hivatkozva a hirado.hu.

Samantha Power azt mondta: azonnali nemzetközi fellépés nélkül a jelenlegi helyzet olyan válsággá fajulhat, amely a ma becsültnél jóval több emberéletet követelhet, és "egy generációval vetheti vissza a nyugat-afrikai országokat". Ha azonban a nemzetközi közösség összefog, a válság kezelhető - tette hozzá.

A jelenlegi a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra, Libériára, Nigériára és a Kongói Demokratikus Köztársaságra is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi szerint a betegség idén már több mint 2400 halálos áldozatot követelt. A betegséget gyógyító orvosság még nem létezik, a fertőzötteknél csak tüneti kezelés lehetséges.

A járvány vérrel és más testnedvvel terjed, a halálozási arány rendkívül magas.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elsősorban a békét és nemzetközi stabilitást fenyegető veszélyekkel foglalkozik. Ritkán fordul elő, hogy napirendjére közegészségügyi témát vesz fel: eddig csupán egyetlen ilyen ülést tartottak, amely - szintén amerikai javaslatra - az AIDS terjedésével foglalkozott.

Amerikai támaszpont Libériában

Az Egyesült Államok több ezer tagú egészségügyi és katonai támaszpontot tervez létrehozni Libériában az Ebola-járvány ellen - közölték nem hivatalos csatornákon amerikai tisztségviselők. A tervet Barack Obama elnök részletezi már kedden, amikor ellátogat egy atlantai egészségügyi központba. Az előzetesen kiszivárgott értesülések szerint az Egyesült Államok 17, egyenként százágyas ellátó központot épít, amilyen gyorsan csak lehet, a ragály sújtotta Nyugat-Afrikában. Továbbá kiképez több ezer egészségügyi dolgozót az Ebolával fertőzöttek ellátására és háromezer tagú katonai személyzetet telepít a térségbe, hogy összehangoltan és rendben folyjon a harc a pusztító járvány ellen - írja a hirado.hu. Az amerikai egészségügyi kontingens központja Monroviában lesz, Libéria fővárosában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.