Ecstasyval kezelhetik a poszttraumás stresszt

Az MDMA, azaz az ecstasyként ismert partidrog hasznos lehet a poszttraumás stressz kezelésében, írja a Guardian. Beszámolnak egy harmincas nő esetéről, akit gyerekkorában fizikailag és szexuálisan bántalmazott az apja, és ennek következtében a poszttraumás stressz súlyos tüneteivel küzdött éveken keresztül, többek közt pánikrohamokkal, rémálmokkal és álmatlansággal. Többféle terápiát is kipróbált eredmény nélkül, aztán két és fél éve vállalkozott rá, hogy részt vesz egy klinikai kísérletben, amelyben MDMA-t adtak a pácienseknek, és a drog hatása alatt tartották meg a terápiás ülést, ami a szokásos maximum egy óra helyett nyolc óra hosszú volt.

Három hónap alatt három ilyen ülést tartottak, és ezek eredményeként a nő teljesen megszabadult a poszttraumás stresszel összefüggő tüneteitől, és a poszttraumás stresszt mérő skálán, amelyen a 60 fölötti pontszám számít súlyosnak, és amelyen 106 pontot ért el korábban, 0-ra csökkent a pontszáma.

Az MDMA alkalmazását pártoló terapeuták csakis a terápia kontextusában javasolják a drog használatát, mégpedig úgy, hogy az összesen három nyolcórás, drog hatása alatt eltöltött terápiás ülés mellett minden héten tartanak egy drogmentes, másfél órás ülést is a három hónap során.

Ha az MDMA átmegy az összes szükséges klinikai teszten, és tényleg használható lesz terápiás eszközként, az áttörést jelenthet a frontról visszatérve poszttraumás stresszel küzdő katonák kezelésében is, akiknél sokszor tapasztalják, hogy a gyógyszerek és egyéb létező gyógymódok hatástalanok maradnak.

Jelenleg is vannak olyan drogok, amelyek bizonyos esetekben használhatók az orvosi gyakorlatban: több európai országban és az USA számos államában bizonyos betegségekkel küzdők legálisan juthatnak marihuánához, a ketamin nevű, rekreációs drogként is használt lónyugtató a depresszió kezelésében lehet hatásos egy kutatás szerint, és Kanadában pont most tették legálissá, hogy orvosok heroinfüggő, más kezelésre nem reagáló betegeiknek bizonyos esetekben heroint adhassanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.