Ismét ebolás a korábban már gyógyult nővér

Kritikus állapotban van az a skót nővér, aki tavaly fertőződött meg ebolával Nyugat-Afrikában. Az orvosok azt hitték, sikeresen kigyógyult a kórból, most viszont éppen a fertőzés okozta komplikációk következtében kezelik az intenzív osztályon.
Pauline Cafferkeyt a londoni Royal Free kórházban kezelik. Kritikus állapotban van. A nő múlt héten lett újra beteg.

A család szerint az orvosok hibája, hogy a nő ilyen súlyos állapotban van, mert nem jöttek rá azonnal, hogy az ebola tért nála vissza. A kórházban szerdán elmondták, hogy a nő állapota romlott, elkülönítve kezelik a többi betegtől - számol be a Guardian.

Cafferkey az első olyan beteg, akinél visszatért az ebolafertőzés. Korábban több beszámolót is közöltek arról, hogy a túlélők szemükben és spermájukban a gyógyulás után is tovább hordozhatják a vírust.

A betegség visszatérése az orvosokat is meglepte. Jonathan Ball virológus professzor azt mondta, ismert volt számukra, hogy a vírus tovább élhet a szervezetben, de a nővér esete akkor is nagyon megdöbbentő. A kutató sem tud olyan esetről, hogy egy egészségesnek nyilvánított páciensnél visszatért volna a kór.  

A szakértő nem gondolja, hogy a nő továbbadhatja a betegségét másoknak, de elővigyázatosságból figyelik annak az 58 embernek az állapotát, akikkel a nő kapcsolatba lépett.  

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.