Elraboltak egy ebolás beteget

A Sierra Leone fővárosában, Freetownban lévő kórházból erőszakkal elvittek családtagjai egy ebolával fertőződött nőt. A helyiek nagy erővel keresik a halálos vírust hordozó nőt - írja a BBC. A rádióállomások az emberek segítségét kérték a 32 éves nő megtalálásában. Nyugat-Afrikában eddig sok esetben volt probléma, hogy nem engedték kórházba vinni az ebolás vagy ebolagyanús eseteket, mert nem bíztak az orvosokban, és féltek, hogy a kórházban biztosan meghalnak a betegek.

„Mindenkire veszélyt jelent" – mondták be a rádióban.

Ő volt az első olyan a fővárosban, aki elkapta a vírust. Február óta 660-an haltak meg ebolában három nyugat-afrikai országban, Guineában, Sierra Leonéban és Libériában.

A vírus emberi testnedveken keresztül terjed, a fertőzöttek 90 százalékát megölve.

Ebola

Az ebola emberi érintkezés során terjed, testnedveken keresztül. A ma ismert legvirulensebb emberi kórokozó, a vírus egyes változatai a megbetegedettek 50-90 százalékát megölik.

A betegség lefolyása :
Első fázis :  - egy hét lappangás után kezdődnek a tünetek: csillapíthatatlan fejfájás, hátfájás, fájdalom a szemben, az izmokban, hasfájás, hasmenés.
                 - tizedik nap körül : magas láz, sárgaság, hányás; test szerte megjelenő hólyagok (vérzéses láz jelei)
                 - roncsolódó szövetek (főleg kötőszövet, belek és bőr) - kiszáradás, veseelégtelenség - amnézia, ködös, beszűkült tudatállapot, megváltozik a személyiség (ellenségesen reagálnak, ha segíteni akar nekik valaki)
Második fázis: - vérhányás - minden szervben trombózis, bárhol lehet infarktus - a test kisebesedik, kötőszövetek bomlásnak indulnak - a nyelvről, a nyelőcsőről, a légcsőről iszonyatos fájdalmak közepette leválik a nyálkahártya.
                    - elzáródnak az agyi erek, így a beteg egyre kevésbé van a fájdalom tudatában - a vérzés megállíthatatlanná válik

Utolsó fázis: - a szédülés, elernyedés váltakozik vonaglással.
                   - vérzéses sokk : minden testnyílásból ömlik a – végül már koromfekete – vér - a beteg elveszti eszméletét, mély kómába zuhan, néhány óra múlva meghal

Túlélők: - gyógyulásuk 2-4 hónap, főleg a folyadék intravénás pótlásával telik
            - hajuk kihullik, bőrük hámlik, nemi szerveik félig elrohadnak

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.