Ebolapánik az Egyesült Államokban

A dallasi városvezetés rendkívüli állapot kihirdetésén, a washingtoni kongresszus utazási korlátozásokon gondolkodik a gyilkos kór miatt. Az ENSZ-nek egymilliárd dollár helyett mindössze százezre van a küzdelemre. Már négy európai országban vizsgálnak embereket a fertőzés gyanújával.

Nyilvánosan is elnézést kért a dallasi presbiteriánus kórház vezetője, miután egy libériai beteg kezelését követően két nővér is ebolával fertőződött meg a texasi egészségügyi intézményben. – Hiába vezérelt minket a legjobb szándék, hiába rendelkezünk magasan képzett egészségügyi dolgozókkal, sajnos, elkövettünk néhány hibát az ebolás beteg kezelése közben – ismerte el egy közleményben Daniel Varga, miután több munkatárs is a kórházban uralkodó fejetlenségre panaszkodott. A dallasi városvezetés eközben rendkívüli állapot bevezetésén gondolkodik. Mike Rawlings polgármester egyelőre azt mondja, erre az intézkedésre nincs szükség, de a kórház munkatársaival aláíratnak egy nyilatkozatot, amely szerint mindenki, aki ott dolgozik vállalja, hogy nem megy emberek közé.

Bár Barack Obama elnök korábban nyugalomra intette az amerikaiakat, a közhangulatra enyhén szólva nem volt kedvező hatással, hogy kiderült, a második ebolával fertőzött ápolónő a betegség kialakulása előtt repülőgépre szállt. A 29 éves Amber Vinson állítólag jelezte a hatóságoknak, hogy hőemelkedése van – vagyis épp kialakulóban voltak a tünetek –, mégis engedélyezték az utazást. Ennek ellenére a hatóságok Vinsonra mutogatnak, neki ugyanis nem lett volna szabad felszállnia a repülőgépre.

Az első fertőzött nővért, Nina Phamot Dallasból nemsokára az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetnek (NIH) a marylandi Bethesdában lévő speciális klinikájára szállítják át, Vinsont pedig Atlantába viszik kezelésre.

Mivel az ebola csak a tünetek kialakulása után fertőz, kicsi az esélye annak, hogy az utasok elkapták a vírust, mégis igyekeznek mind a 132 érintettet felkutatni. Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) az esetből tanulva azt fontolgatja, hogy minden gyanús személynek megtiltja, hogy repüljön. Tom Frieden CDC-igazgató csütörtökön egy washingtoni képviselőházi meghallgatáson azt mondta, a CDC órákon belül speciális egységeket tud küldeni bárhova az Egyesült Államokban az ebola elleni küzdelemre.

Mivel egy rendkívül fertőző és gyorsan terjedő vírusról van szó, az bizottsági meghallgatáson néhányan megpendítették, hogy utazási korlátozásokkal kellene megelőzni, hogy az ebola elterjedjen. Csütörtökön a New York-i JFK után még négy másik repülőtéren – a chicagói O'Hare-en, a washingtoni Dullesen, illetve a newarki és az atlantai nemzetközi légikikötőben – kezdték el vizsgálni az utasokat, ahogyan a Nyugat-Afrikából érkezőket a világ több pontján szűrik már.

Franciaország csütörtökön jelentette be, hogy szombaton megkezdik a Gui­neá­ból érkező utasok vizsgálatát. A bejelentést sokan üdvözölték, már csak azért is, mert fertőzés gyanúja miatt a spanyol fővárosban kórházba szállítottak egy beteget, aki egy Párizsból Madridba tartó Air France-járaton utazott. A Nigériából érkező férfinak állítólag magas láza, kínzó fejfájása volt, és rázta a hideg. A 183 utast szállító gépet a madridi reptéren néhány órára karanténba zárták. Azt egyelőre nem tudni, hogy új esetről van-e szó, de Spanyolországban 68 olyan ember áll megfigyelés alatt, aki kapcsolatba került egy fertőzött ápolónővel, Teresa Romero Ramossal, akit most Madridban, a II. Károly kórházban kezelnek. Ebola gyanúja miatt a Kanári-szigeteken vizsgálnak valakit, aki szintén egy Air France-járattal utazott Tenerifére, ahol teszteket végeznek a Vöröskereszt egyik munkatársán is. Ő Sierra Leonéban kerülhetett kapcsolatba a gyilkos kórral.

Spanyolországon kívül még három európai országban vizsgálnak olyan embereket, akiket a gyanú szerint a gyilkos kór fertőzött meg. Franciaországban és Dániában olyan ápolókat vizsgálnak ki, akik Nyugat-Afrikában kerülhettek kapcsolatba a gyilkos kórral, Oroszországban pedig két bissau-guineai diák került karanténba biztonsági okokból a magas lázuk miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtöki bejelentése szerint a hét végére az ebolafertőzöttek száma a világon meghaladja majd a kilencezret.

Az ebola elleni küzdelemre az ENSZ-nek egyébként nemigen van pénze. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár bejelentése szerint mindössze százezer dollár van abban a szándék szerint egymilliárd dolláros alapban, amelyből a világszervezet a vírus megállítását célzó erőfeszítéseket finanszírozná. Az összeget az a Kolumbia adományozta, amely eredetileg 365 ezer dollárt ígért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.