Durva orosz kapcsolat volt Trump kampánystábjában

A republikánus elnökjelölt, Donald Trump lemondott kampányfőnökének, Paul Manafortnak a közvetlen munkatársa orosz titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkezett.
Amikor Paul Manafort, Donald Trump pénteken végleg távozott volt kampányfőnöke tizenegy évvel ezelőtt politikai tanácsadóként dolgozni kezdett Kijevben az akkori ukrán államfő, Viktor Janukovics számára, akkor az ottani legszorosabb munkatársa egy bizonyos Konsztantin Kilimnik volt. Mivel Kilimnik mind a mai napig kapcsolatban áll Manaforttal, a Politico című lap megpróbált utánajárni a hátterének és kapcsolatrendszerének. A lap arra a megállapításra jutott, hogy Kilimnik nem egyszerűen tolmács volt, hanem - ukrán létére - az orosz katonai hírszerzés embere is.

Kilimnik az egyik oroszbarát kijevi pártnak, az Ellenzéki Blokknak volt a munkatársa. Paul Manafort tolmácsként alkalmazta őt. Az orosz hadseregben tolmácsképzést kapott Kilimnikről - a Politico szerint - már akkor is sejteni lehetett, hogy vannak kapcsolatai a hírszerzésnél, de akkor ennél többet nyomott a latban, hogy kiválóan beszélt angolul. "Ö lett Manafort Manafortja Kijevben" - fogalmaz a Politico és hangsúlyozza, hogy Kilimnik azt követően is Manafort munkatársa maradt, hogy Janukovics 2014-ben elmenekült Ukrajnából. Kilimnik és Manfort akkoriban összefogott, hogy a Janukovics-rendszer romjaiból megmentse az Ellenzéki Blokkot. A pártot Janukovicsot korábban támogató oligarchák finanszírozták.

A Politico oknyomozó újságírója szerint a Kilimnik-Manafort kapcsolat elhalványult, mert az Ellenzéki Blokknak már nem volt elég pénze, hogy az amerikai tanácsadó cégét fizesse. A személyes kapcsolat azonban nem szűnt meg, és Kilimnik állítólag éppen akkor érkezett az Egyesült Államokba, amikor Manafort már Trump kampányát segítette, és megpróbált távolságot tartani egykori ukrajnai tevékenységétől. Ennek ellenére New Yorkban találkozott az 1970-ben az ukrajnai Krivij Rihben (oroszul: Krivoj Rogban) született Kilimnikkel.

Mielőtt a republikánus elnökjelöltet - a mindenkori elnökjelölteknek kötelezően kijáró módon - először tájékoztatta bizalmas információkról a titkosszolgálat, felerősödtek az arról szóló információk, hogy Kilimnik nemcsak az ukrajnai oroszbarát párthoz kötődik, hanem az orosz katonai hírszerzéshez is. Ez pedig komoly sebezhetőséget jelentett Donald Trumpnak, aki végül - a Politico információi szerint - nem egyszerűen elfogadta Manafort lemondását, hanem először háttérbe szorította, majd le is mondatta volt kampányfőnökét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.