Drónokat küldenek a britek Szíriába

Nagy-Britannia kedden bejelentette, hogy felderítő repüléseket kezd Szíriában. A döntés azután született, hogy a török kormány hétfőn jóváhagyta az iraki kurd harcosok határátlépését, akik így csatlakozhatnak Kobanéban folyó harcokhoz.
A szigetország engedélyezte a kémrepülők és fegyveres drónok bevetését Szíriában, felderítés céljából, hogy minél gyorsabban adatokat gyűjthessenek az Iszlám Állam fegyveresiről az ellene harcoló koalíciós szövetségesek számára.

Michael Fallon írásban tájékoztatta a parlament alsóházát arról, hogy az RAF Reaper típusú, felfegyverezhető drónjai, illetve RC-135 Rivet Joint típusú, elektronikus felderítésre kialakított repülőgépei vesznek majd részt az információgyűjtő bevetésekben. Fallon nem közölte, hogy e bevetések mikor kezdődnek, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Reaper drónok nem használhatnak fegyvereket Szíria területe felett.

A brit parlament szeptember 26-án hagyta jóvá az Iszlám Állam elleni támadásokat Irakban, de az Egyesült Királyság nem folytat légicsapásokat Szíriában. A Reuters beszámolója szerint egy ilyen támadáshoz szükség lenne a parlament újabb jóváhagyására.

A brit védelmi miniszter ugyanakkor tett már egyenes utalást arra, hogy Nagy-Britannia szíriai célpontokra is csapást mérhet. A The Spectator című, a kormányzó brit Konzervatív Párthoz közel álló folyóiratnak nemrégiben kijelentette: Irakot nemcsak határain belülről támadják a terroristák, hanem Szíria északi térségeiből is, és ha Szíria nem hajlandó vagy nem képes szembeszállni az Iszlám Állammal, akkor "legalábbis kérdésként felmerül", hogy ne Nagy-Britannia tegye-e ezt meg, Irakot segítendő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.