Drónok házhozszállításra

Az Amazon egy olyan típust tesztel, amely fél óra alatt célba tud érni a kért áruval. Ha az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal is rábólint, öt év múlva indulhat a szolgáltatás.

Drónokat tesztel a világ legnagyobb internetes kereskedelmi cége, az Amazon. Az amerikai vállalat házhozszállításra akarja használni a pilóta nélküli repülőgépeket, amelyek teszttípusa, az Octocopter fél óra alatt célba ér egy 2,3 kilogrammos áruval. A PrimeAir nevű szolgáltatásról Jeff Bezos Amazon-vezérigazgató tett bejelentést a CBS televízióban, és ha a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) is rábólint, öt év múlva indulhat a dolog. „Tudom, hogy ez olyan, mintha egy tudományos fantasztikus könyvben szerepelne, de igaz. Fél óra alatt elérünk egy áruval, amelynek a súlya öt font körül van, és a házhozszállítások 86 százalékát az ilyen áruk teszik ki” – mondta Bezos.

Hogy azonban az FAA végül kiadja-e a szükséges engedélyeket, az még kérdés, ez lenne ugyanis az első eset, hogy polgári célú drónok repkednek az amerikai légtérben. Az Amazon ettől függetlenül reméli, hogy zöld jelzést kap. A polgári légi közlekedés az Egyesült Államokban egyébként 2015-től, Európában 2016-tól nyitva áll a drónok előtt. Ennek kapcsán az Amazon azt mondta, technológiailag a cég készen lesz a nyitásra. „Egy napon a Prime Air drónjai ugyanolyan hétköznapi látványt jelentenek majd, mint a kamionok az utakon” – állítja az online kereskedelmi óriás. Ebből éppenséggel lehet valami: az FAA az elmúlt években a rendőröknek és kormányzati ügynökségeknek körülbelül 1400 engedélyt adott ki drónok röptetésére.

Arról, hogy egy-egy Octocopter hogyan veszi fel és szállítja házhoz az árut, a cég szemléltető videót is készített.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.