Dollármilliókat hozhat a hawaii melegházasság

Hawaii lesz az Egyesült Államok 15. olyan tagállama, ahol a homoszexuális párok is házasságot köthetnek. Egy szakértő szerint az új törvény a következő három évben több mint kétszázmillió dollárt hoz majd az államnak.

„Mindig is büszke voltam arra, hogy Hawaiin születtem, de most még büszkébb vagyok!” – üzente Barack Obama amerikai elnök az Egyesült Államok 15. olyan tagállamának, ahol a homoszexuális párok is házasságot köthetnek. (Illinois államban is megszavazták már a melegházasságot, de ott a kormányzó csak később ír alá.)

A melegházasság lehetőségét a hawaii képviselőház után kedden a demokrata többségű szenátus is jóváhagyta 19:4 arányban, közli az AP. Neil Abercrombie kormányzó pedig kijelentette, hogy haladéktalanul aláírja szerdán a törvényt, amely december 2-án lép életbe.

Az ülésteremben lévő honatyák több mint fele a tervezet védelmében beszélt, ami az egyik képvislő szerint nem más, mint az aloha életérzés kiterjesztése. A tervezet elfogadását a galérián helyet foglaló vendégek üdvrivalgással és tapssal fogadták.

A Hawaii Egyetem egyik kutatójának becslése szerint a turizmusnak a következő három évben 217 millió dollár bevétele lehet a melegházasságból, az azonos nemű párok ugyanis nemcsak álomesküvőt tarthatnak Hawaiin, hanem a szigetcsoport kiemelt nászutas célponttá is válhat a homoszexuális házaspárok körében.

A tervezet elfogadása egy több mint két évtizede elhúzódó vita eredménye: 1990-ben egy leszbikus pár fordult a hatóságokhoz, és házasodási kérelmükből bírósági ügy is lett. 1996-ban alkották meg a Defense of Marriage Act (DOMA) nevű törvényt, amely a házasságot egy férfi és egy nő frigyeként szentesítette. Ezt idén júniusban a Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.