Dollármilliókat fizetett a CIA a lengyel bázisért?

A varsói hatóságok vizsgálják a The Washington Post cikkében foglaltakat. Leszek Miller, a korabeli lengyel miniszterelnök tagad, és "hollywoodi filmről beszél".

A lengyel hírszerzés 15 millió dollárt kapott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA) azért, hogy rendelkezésére bocsássa egyik kiképzési központját, amelyben az amerikaiak titokban az al-Kaida merényleteiben bűnrészességgel gyanúsított személyeket tartottak fogva – írta pénteken a Washington Post. Leszek Miller, aki a kérdéses időszakban lengyel miniszterelnök volt, tagadta, hogy tudott volna az állítólagos titkos börtön létezéséről.

A feltételezést, miszerint a CIA Lengyelország és más európai országok területén titkos börtönöket üzemeltetett, 2005-ben vetette fel a Human Rights Watch emberi jogi szervezet. Azóta a vádak visszatérően megjelentek a sajtóban. Nemzetközi jelentések – és most az amerikai lap cikke is – lengyelországi helyszínként a Mazuri-tavaknál fekvő Stare Kiejkuty település közelében fekvő hírszerzési kiképzőközpont elkülönített villáját nevezték meg. A lengyel hatóságok mindig határozottan visszautasították a vádakat, míg a lengyel határőrség adatai szerint 2002 decemberétől 2003 szeptemberéig a közeli Szymany katonai repülőtérre hét Gulfstream típusú repülőgépen húsz főt szállítottak Afganisztánból, Dubajból és Marokkóból.

A lengyel ügyészség kivizsgálást kezdett az ügyben, a krakkói vádhatóság szóvivője lehetségesnek nevezte, hogy a szóban forgó újságcikk igazságot tartalmaz. – Elemezni fogjuk a Washington Post cikkét, és felhasználjuk a folyamatban lévő vizsgálat során – mondta. Miller, az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség elnöke, aki 2001–2004 között volt lengyel miniszterelnök. Miller az egyik lengyel kereskedelmi televízióban nyilatkozva nevetségesnek minősítette az amerikai lapjelentést. A PAP lengyel hírügynökség jelentése szerint azt mondta, olyan ez, mint egy „hollywoodi film”. Cáfolta, hogy miniszterelnökként tudnia kellett volna a hírszerzés minden akciójáról. Kijelentette: ha volt is valamilyen együttműködés, semmilyen börtönről nem lehetett szó, csak valamilyen más közös műveletről.

Lefűzték a Post cikkét

"A megjelent állítások szerint a CIA működtette ezeket a börtönöket és hajtotta végre a kínvallatásokat, nem lengyelek, hanem amerikaiak" – mondta Donald Tusk kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján. Radoslaw Sikorski külügyminiszter elzárkózott a lapjelentés kommentálásától, és utalt arra, hogy a lengyel államügyészség vizsgálatot folytat az ügyben.

Utóbbi közölte, hogy a Post publikációját csatolták a nyomozati anyaghoz. Józef Pinior, a kormányzó Polgári Platform szenátora, volt európai parlamenti képviselő, aki tagja volt a titkos CIA-börtönök ügyében létrehozott EP-vizsgálóbizottságnak, ellenben teljes hitelt adott az amerikai lap információjának. Csak azt sajnálta, hogy ezt nem a lengyel igazságszolgáltatás derítette fel. „A kormánynak a lehető legsürgősebben közzé kell tennie a vizsgálat eredményeit, különben nevetség tárgyává válik az Európai Unióban. Mi oktatjuk ki Ukrajnát demokráciából, miközben pénzt fogadunk el kínzásért cserébe?” – kérdezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.