galéria megtekintése

Nem szülhetnek majd a gazdag nyugatiaknak az indiai béranyák

0 komment

P.N.
NOL

Virágzó, de teljességgel szabályozatlan iparággá vált a béranyaság Indiában. Főleg meddő nyugati párok veszik igénybe a szegénysorban élő, általában már sokgyerekes indiai asszonyok „szolgáltatásait”, akik megélhetési gondok miatt vállalják, hogy méhükben kihordják egy másik nő mesterségesen megtermékenyített petesejtjét. Az indiai kormány, miután a homoszexuálisokkal és az egyedülállókkal már megtette, most a külföldi házaspárokat is elzárná ettől a lehetőségtől.

Ez becslések szerint egy évi egymilliárd dolláros, rohamosan fejlődő üzletág, mely az ország viszonylag olcsó egészségügyi szolgáltatásainak köszönhető. A gazdag nyugati párok a legmodernebb meddőségi klinikákat tudják igénybe venni, a béranya-utánpótlás folyamatosan biztosított, mivel India azon kevés országok egyike, ahol a dajkaterhességért fizetni lehet egy nőnek.

Maga a dajkaterhesség nem, de annak anyagi ellenszolgáltatásért vállalt formája, a béranyaság több európai országban is tiltott, az Egyesült Államokban pedig szigorúan szabályozzák.

Az indiai Legfelsőbb Bíróság egy magánkezdeményezésű petíció miatt már a múlt hónapban utasította a kormányt arra, hogy dolgozzon ki egy javaslatot a béranyaság szabályainak szigorítására. A kormány szerdán ismertette elképzeléseit Újdelhiben. A legfontosabb változás az lenne, hogy indiai állampolgár csak meddő indiai házaspárok gyerekeinek kihordását vállalhatná – írja a BBC.

 

Indiában jelenleg azok a heteroszexuális külföldi párok vehetik igénybe a dajkaterhességet, akik legalább két éve házasok. A homoszexuálisoktól és az egyedülállóktól egy 2012-es törvénymódosítással vonták meg ezt a jogot, ami kiváltotta több nemzetközi melegjogi szervezet nemtetszését.

Sokakon segít a béranyaság intézménye

Béranya lehet egy gyermek vér szerinti anyja is, ilyenkor mesterséges megtermékenyítést alkalmaznak, a baba születése után pedig a nő lemond szülői jogairól, mint azok a nők, akik nem kívánt terhességüket kihordják, majd az újszülöttet örökbe adják. Ezt főként a homoszexuális férfiak, illetve azok a különböző nemű párok veszik igénybe, ahol a pár nőtagja valamilyen okból meddő. A megtermékenyített petesejt beültetése jellemzően akkor jön szóba, amikor egy nő számára a terhesség kihordása súlyos egészségügyi kockázattal járna.

Indiában él a világ legszegényebb embereinek egyharmada, és a kritikusok szerint a nők helyett a nyomor az, ami a béranyaság vállalásáról dönt, ezért a rendszer alkalmas a nők kizsákmányolására.

A news.com hírportál ausztrál kiadása szerint a béranyaság költségei Indiában 18 ezer és 30 ezer dollár közt mozognak, melyből a béranya mintegy 8000 dollárt kap meg. Az Egyesült Államokban ez háromszor ennyibe kerül.

Neves termékenységi szakértők azt mondják, a kormány terve diszkriminatív, nőjogi aktivisták szerint pedig a szigorítással csak azt érik el, hogy illegálisan, a szabályozó hatóságokat kijátszva fog tovább működni az ipar – írja a Yahoo.com.

Indiai nők egy béranyáknak fenntartott segélyközpontban
Indiai nők egy béranyáknak fenntartott segélyközpontban
Mansi Thapliyal / Reuters

Randzsana Kumari, a Társadalomkutató Központ igazgatója az AFP hírügynökségnek azt mondta: „A kereskedelmi dajkaterhesség betiltása egyes párokat a feketepiacra kényszerít, másokat pedig megfoszt attól a lehetőségtől, hogy saját gyermekük lehessen.”

Kumari ettől különösen félti az asszonyokat, akik a kutatásaik szerint általában nem is rendelkeznek egészségbiztosítással, és rosszul fizetik őket. Úgy véli, a szigorítás helyett akkor már inkább tiltsák be a béranyaságot.

Dr. Nayana Patel vezető termékenységi szakember szerint viszont ugyan tényleg szükség lenne szigorúbb szabályozásokra és ellenőrzésekre, de a külföldiek kizárása nem megoldás a problémákra.

„Ez embertelen – mondta Patel az AFP-nek. – Itt nincs is szó kizsákmányolásról. Ez egy emberek közt létrejövő önkéntes szerződés, melyben pénz cserél gazdát. Mi a baj ezzel? Ez egy méltóságteljes kereset. Ahelyett, hogy ezek a nők elmennének cselédnek, inkább béranyák lesznek.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.