Dévényt körbezárta a Duna

Szerda délelőtt a Duna szintje Pozsonynál elérte a 975 centimétert, és még mindig tovább árad. Kritikus a helyzet a dévényi (Devín) városrészben, amelyet körbezárt a folyó. Az alapvető élelmiszereket katonai lánctalpas járművekkel, a lakosságot pedig szükség esetén teherautóval szállítják.

Szerda délelőtt tíz órakor a Duna szintje Pozsonynál elérte a 975 centimétert, és még mindig tovább árad. Kritikus a helyzet a dévényi (Devín) városrészben, amelyet körbezárt a folyó. Emiatt az alapvető élelmiszereket katonai lánctalpas járművekkel, a lakosságot pedig szükség esetén teherautóval szállítják.

- A 2002-es hatalmas árvizet követően a fővárosban és a környékén, összesen 16 kilométernyi szakaszon, 31 millió eurós ráfordítással korszerűsítették a védelmi rendszert. Betoninjekciókkal és fóliákkal erősítettük az altalajt, mobilgátakat húztunk fel. Az első kemény vizsga főleg csütörtökön lesz, amikor is kora estére várjuk a Duna tetőzését, l0 méter körüli szinten - tájékoztatta lapunkat Pavel Virág, a szlovákiai vízgazdálkodási vállalat (SVP) vezérigazgatója. Dévénynél viszont még nem fejezték be az árvízvédelmi rendszer kiépítését, ezért ott egyre nagyobb területen hömpölyög a Duna, miként a jobb parton fekvő Pozsonyligetfalun (Petrzalka) is. Az átfolyások miatt az osztrák hatóságok ideiglenesen lezárták a Szlovákia fővárosához közeli Bergnél levő határátkelőt.

- Nagy feladat áll előttünk, mert az Ausztria felől érkező hatalmas mennyiségű vizet Dunacsúnnál (Cunovo) úgy kell elosztani, hogy a bősi vízerőműhöz vezető felvízcsatornán és az Öreg-Duna medrének környékén, valamint a Szigetközben se okozzon nagy károkat - közölte Anton Svec vízügyi szakember.

Felkészültek az árvízre a felvízcsatorna és a Duna-meder összefolyásánál fekvő Szap lakosai is. - Több helyen már feljött a talajvíz, ezért már mindenki felhordta az értékesebb tárgyait a pincékből. Nagyobb veszély egyelőre nincs - válaszolta érdeklődésünkre Bartal Imre polgármester.

Révkomáromnál a Duna szerda délelőtt tizenegykor 680 centiméter volt, ami már magasabb a Vág szintjénél, ezért az utóbbi ideiglenesen Vágsellyéig (Sala) visszafele folyik, de egyelőre nem veszélyeztet egyetlen part menti települést sem, csupán néhány ártéri erdőt és legelőt öntött el. Anton Marek révkomáromi polgármester elmondta, hogy állandó kapcsolatban áll túloldali kollégájával, Molnár Attilával. - Ha esetleg odaát az alacsonyabb gátakkal védett területekről menteni kellene a lakosságot, akkor mi készek vagyunk ideiglenes szállást nyújtani nekik, járműveinkkel is segíteni tudjuk őket - közölte Anton Marek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.