Der Standard: Fico és Gyurcsány is a nacionalisták csapdájában

A nacionalizmus csapdájában címmel közölt kommentárt hétfői számában a Der Standard című liberális osztrák napilap a magyar-szlovák kormányfői találkozóról.


A jegyzet szerint Gyurcsány Ferenc és Robert Fico nem önszántából ment el Révkomáromba (Komarno), hanem többé-kevésbé kényszerűségből, ami világosan meg is látszott a találkozó  lefolyásán.

Mindkettőjüknek jóakaratot kell kifelé tanúsítaniuk. Ficónak az európai szociáldemokraták felé, akik a nacionalistákkal kötött koalíció miatt felfüggesztették pártjának, a Smernek a tagságát, és  csak most februárban állították helyre - írta a lap, zárójelben megjegyezve: Tulajdonképpen miért is? Elvégre a koalíció ugyanúgy létezik. - Gyurcsánynak pedig, akinek országát éppen most legyintette meg az államcsőd, gondoskodnia kell a kedvező európai széljárásról.

A kommentár szerzője úgy látja, hogy a szélsőségesség és az újfasizmus elleni közös nyilatkozat mindazonáltal inkább csak kötelező gyakorlat volt, amellyel a találkozót sikerként lehet eladni. Valójában nem az. Ugyanis mindkét kormányfõ elsősorban saját klientúráját szolgálta ki fellépésével. Fico továbbra is függ nacionalista koalíciós partnerétõl, legalábbis a következő választásig. Népszerűségét szemmel láthatóan kettős játékának  köszönheti: elhatárolja magát ugyan Ján Slota nacionalista vezér  szóbeli kirohanásaitól, egyidejűleg ragaszkodik a koalíció fenntartásához. Gyurcsány szintén a sarokba van szorítva, és úgy véli, hogy a jobboldali nacionalista ellenzék nyomásának csak akkor tud ellenállni, ha kijátssza a nacionalista kártyát.

Az indíték mindegy is: noha mindkét miniszterelnök látta, mégis belebotorkált a nacionalizmus csapdájába. És hogy milyen nehéz onnan kikecmeregni, azt jól példázta a komarnói/komáromi találkozó -  jegyezte meg végezetül a Der Standard.

Az újság interjút is közölt Robert Ficóval, aki a magyar-szlovák viszonyt érintve a már ismert álláspontját fejtette ki: sem a szlovák parlament, sem a kormány nem tett olyasmit, amivel sértette volna a magyar kisebbség érdekeit, és Magyarországgal ellentétben Szlovákiában nem jelent problémát, hogy valakit megbüntessenek náci egyenruha viselése miatt. "A legfontosabb azonban most az, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel közös nyilatkozatot fogadtunk el, elítélve a szélsõségesség minden egyes formáját, amely zavaróan hathatott a két ország közötti jó kapcsolatokra" - mondta a szlovák kormányfõ az interjúban.

Német lapok a szlovák-magyar viszonyról

Politikai villongások címmel kommentárban foglalkozott a szlovák-magyar  viszonnyal hétfõn a Süddeutsche Zeitung.

A német liberális napilap bevezetõjében az elmúlt hetekben történtek kapcsán nacionalista összetûzésekrõl és eltúlzott  reakciókról írt. Úgy értékelte ugyanakkor, hogy ezek nem egy  lappangó válsággóc tünetei. A határ mindkét oldalán, így  mindenekelõtt Szlovákia magyarlakta déli részén nyugalom honol, az  emberek élik szokványos mindennapi életüket, s olykor nagy  tisztelettel adóznak egymás iránt. Magyar polgármesterek állnak  többségben szlovákok lakta helységek élén, s fordítva. A  nacionalista zavarkeltõk többnyire kívülrõl ékeznek, gyakran a  fõvárosokból - írta a Süddeutsche Zeitung.

A továbbiakban a német lap rámutatott: a kommunizmus összeomlása  óta csaknem hagyománnyá vált, hogy politikusok megzavarják a  mindennapok békéjét, s megpróbálják egymás ellen uszítani a  népcsoportokat. Szlovákia és Magyarország miniszterelnöke, Robert  Fico és Gyurcsány Ferenc errõl akart tárgyalni. Azonban fõként csak  szemrehányásokat tettek egymásnak, ahelyett hogy arról tanácskoztak  volna: miként lehetne megakadályozni azt, hogy a politikai  villongások átterjedjenek az emberek mindennapi életére.

Magyarországnak meg kell találnia  a megfelelõ eszközöket a  sokakat a náci rohamosztagosokra emlékeztetõ Magyar Gárda ellen,  amelyhez huligánok és nacionalista csõcselék csapódott. Pozsonyban a  Szlovák Nemzeti Pártban tömörülõ legagresszívabb soviniszták a  kormányban ülnek. Szlovákiának végre fel kellene hagynia azzal, hogy  saját hibáit és belsõ torzulásait magyarellenes agitációval próbálja  leplezni, ahogy ezt 15 évvel ezelõtt Vladimír Meciar tette.

A harsány hangok nem téveszthetnek meg - fogalmazott a  lap,  utalva arra, hogy a politikai uszítók tirádái a lakosság körében  egyre kisebb visszhangra találnak. S ha egyesek összetûzéseket  provokálnak, azért kölcsönösen a politikát terheli a fõ felelõsség -  hangsúlyozta a Süddeutsche Zeitung.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung bukaresti keltezésû írásban számolt be a révkomáromi miniszterelnöki találkozóról, illetve annak elõzményeirõl. A konzervatív napilap ugyanakkor megállapította:  ultranacionalista provokációk Romániában is történnek, ezek azonban  nem befolyásolják a román és a magyar kormány közötti jó  kapcsolatokat. Hasonlóan stabil volt a viszony Budapest és Pozsony  között egészen addig, amíg ott egy - a szlovákiai magyarok pártját  is magában foglaló - koalíció volt hatalmon. A párbeszéd azt  követõen szakadt meg, hogy a 2006. júniusi választások eredményeként  a baloldali populista Robert Fico került hatalomra, s kormányához  csatlakozott a szélsõjobboldali Szlovák Nemzeti Párt - írta a  Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A lap úgy értékelte: négy évvel a két ország európai uniós  csatlakozása után, s a schengeni térségben történt határnyitás  ellenére a Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok rosszabbak,  mint az autoritárius miniszterelnök, Vladimír Meciar kormányának idején, a kilencvenes években voltak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.