galéria megtekintése

Dekriminalizálná a családon belüli erőszakot egy ultrakonzervatív orosz parlamenti képviselőnő

5 komment

NOL

Nem büntetné a családon belüli erőszakot Jelena Mizulina orosz ultrakonzervatív parlamenti képviselő, aki korábban a melegellenes törvényekért is lobbizott. Oroszországban naponta körülbelül 36 ezer nőt üt meg partnere.

Tatjána mostohaapja kicsiben kezdte az erőszakot. Először csak kritizálta, és előadásokat tartott lányának, később már ütésekkel nevelte. "Öt évig vert minket, engem és édesanyámat" - meséli Tatjána, aki álnéven nyilatkozott a The Moscow Times-nak.

A hasonló történetek nem ritkák Oroszországban, ahol mindennapos a gyermekek és nők elleni erőszak. Néha gyilkosságig fajulnak a bántalmazások. A most 29 éves nő azt szeretné, ha a családon belüli erőszakot még azelőtt büntetnék, hogy tragédiáig fajulna a helyzet.

Nem mindenki gondolkozik azonban így.

 

Jelena Mizulina ultrakonzervatív orosz képviselőnő egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be a moszkvai Duma elé, amely dekriminalizálná a családon belüli erőszakot. Mizulina korábban a meleg propagandát tiltó törvény mellett is keményen lobbizott.

Yelena Mizulina
Yelena Mizulina
Dmitry Rozhkov / Wikipedia

Mizulina - aki egyébként az orosz parlament családügyi bizottságának az elnöke - azt szeretné, ha közigazgatási szabálysértésként kezelnék a családon belüli erőszakot. A képviselőnő szerint nincs rendben, hogy valaki egy pofonért két évig börtönben üljön. 

Az orosz kormány statisztikái szerint az erőszakos bűncselekmények 40%-a családon belül történik. Naponta 36 ezer nő esik ezeknek áldozatául. Évente 26 ezer gyereket bántalmaznak szülei.Mizulina azután nyújtotta be törvényjavaslatát, hogy júliusban módosították a büntetőtörvénykönyvet, a családon belüli erőszakot egyenrangúvá téve a huliganizmussal és a gyűlöletbűncselekményekkel. A képviselőnő véleményét az orosz ortodox egyház is osztja. Szerintük a testi fenyítés a szülők Isten által adott joga, ha azt okkal és szeretetből teszik.

A konzervatív Minden Orosz Szülő Ellenállása nevű szervezet arra figyelmeztet, hogy a családon belüli erőszak büntetése a szülőket az ügyészség elé viszi, pedig csak saját gyermekük érdekében jártak el. "Az anya elveri a fiát, mert pornót néz..., de a tanár észreveszi a zúzódásokat a gyereken, s a bíróság 8000 rubelre bünteti az anyát" - figyelmeztet a szervezet.

"A tradicionális és archaikus értékek újra népszerűvé váltak"

- bírálta a kritikusok nyilatkozatait Aljona Popova nőjogi aktivista. A jogvédő szerint az orosz társdadalom úgy véli, ha a nő férjhez megy, akkor azt kell csinálnia amit a férfi mond. Ha nem így tesz, akkor verést kap.

Oroszországot már az ENSZ is bírálta azért, ahogy a nőkkel bánnak az országban. A szervezet javaslatot tett egy olyan jogszabály elfogadására, amely jobban bünteti az erőszakos bűncselekmények elkövetőit, és jobban védi a nőket és a gyerekeket - írja a The Guardian. Az elmúlt 10 évben azonban nem történt semmilyen előrelépés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.