De gratulált-e Biden Orbánnak?

Orbán Viktor a tolmácsot hallgatja Hillary Clinton 2011-es budapesti látogatásán
Orbán Viktor a tolmácsot hallgatja Hillary Clinton 2011-es budapesti látogatásán
Kurucz Árpád / Népszabadság
Nem ugyanazt kommunikálja a magyar kormány és az amerikai Fehér Ház Orbán Viktor miniszterelnök és Joe Biden amerikai alelnök szombati telefonbeszélgetéséről. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a Magyar Távirati Irodával azt közölte, hogy az amerikai alelnök gratulált a magyar kormányfőnek pártja választási győzelméhez. „Orbán Viktor és Joe Biden emellett értékelték az ukrajnai helyzetet is" – teszi hozzá a szombaton kiadott Havasi-féle közlemény.

A Fehér Ház hivatalos közleményében viszont nem szerepel a gratuláció. Az amerikaiak közlése szerint Joe Biden gratulált Magyarország 15 éves NATO-tagsága alkalmából és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok szilárdan elkötelezett az észak-atlanti szerződés 5. cikkelyében rögzített kollektív védelem mellett. Az amerikai alelnök megvitatta Orbánnal az ukrajnai válságot. Egyetértettek abban, hogy Oroszország meg fogja fizetni az árát annak, hogy támogatja az ukrajnai fegyveres szeparatistákat, nyíltan megsértve ezzel az április 17-i genfi megállapodást – áll a Fehér Ház közleményében.

A két politikus arról is beszélt, hogy az euroatlanti térség energiabiztonságának összehangoltabb, stratégiai megfontolású erősítésére lenne szükség. Az amerikaiak közleménye szerint Joe Biden a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak és partnereinek fel kell készülni arra, hogy szankciókat vessen ki az orosz gazdaság bizonyos szektoraiban tevékenykedő személyekre és csoportokra, ha Moszkva továbbra is folytatja a katonai beavatkozást Ukrajnában.

Orbán korábban, egy Világgazdaságnak adott március végi interjúban még úgy nyilatkozott, „szerencsés lenne elkerülni” az Oroszország elleni új szankciókat, ezek a büntetőintézkedések ugyanis Európának nem, Magyarországnak pedig „különösen nem” állnak az érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.