galéria megtekintése

Dante poklából kiáltanak segítségért az olaszok

2 komment


Fenes Gábriel

Több száz utórengés akadályozta a mentési munkálatokat az ország középső  részét sújtó halálos földmrengés után. Az áldozatok száma csütörtökön már 241-nél járt.

Dante pokla – egyszerűen így jellemezte egy turista az Olaszországot szerdán Amatrice környékén megrázó földrengés helyszínét. A mentőegységek most versenyt futnak az idővel. A szakemberek azt remélik, hogy a katasztrófa után eltelt 72 óráig­ még van esély túlélőt találni. Ám az utórengések nehezítik a mentést; a legerőssebet csütörtök délután mérték, ez a Richter-skála szerinti 4,3-es erősségű volt.

Fotó: Ciro Luca / Reuters

– A helyzet drámai, nagyon sok a halott. A mentés folyik, de nehezen – mondta Sergio Pirozzi, a 2650 lakost számáló Amatrice polgármestere. Matteo Renzi olasz kormányfő azt mondta, a mostani néhány nap prioritása, hogy mindenkit kimentsenek a romok alól. – Se család, se város, se falu nem maradhat egyedül – hangsúlyozta a miniszterelnök.

 

Az utcákon szívszorító jelenetek játszódnak le, sokan segítségért sírnak. – A nővérem és a férje a romok alatt van, a kotrógépekre várunk... Nem jön semmi hang, csak a macskanyávogást hallani – panaszolta egy helyi férfi az AFP-nek.

Pirozzi szerint a település nagy része a földdel vált egyenlővé. Orlandro Sandro, a regionális tanács mérnöke szerint a történelmi épületek 80 százaléka megsemmisült, ugyanakkor több épületet le kell majd bontani a megsérült alapzatuk miatt.

Fotó: Ciro Luca / Reuters

– Soha nem felejtem el a gonosz zörejt – idézte fel Ewa Swajak a lengyel TVN24 televíziónak. A nő és férje „szörnyű zajra” ébredtek, majd az erkélyen át sikerült kimenekülniük négyéves kisfiukkal. A nő szomszédai nem élték túl a katasztrófát. Egy másik háznál Bravo, a házőrző kutya sérülései ellenére sem volt hajlandó elhagyni a helyét. Amikor meglátta a rendőröket, akik betörtek az otthonába, morogni kezdett. Nemsokkal később gazdáját élve húzták ki a romok alól – számol be az olasz La Stampa.

Stefano Petrucci, Accumoli vezetője könnyek közt tudatta, hogy a helyzet „még borzalmasabb” mint amitől tartottak. Az épületek összedőltek, az emberek pedig a romok alatt rekedtek. A településhez közeli tanyák teljesen megsemmisültek. Accumoli lakossága a nyári turizmus miatt 700-ról 2000-re szokott duzzadni, a jövőben azonban ez aligha lesz így.

Fotó: Remo Casilli / Reuters

– Ez volt a házam. Most nincs semmim – mondta az otthona romjai előtt ülve egy harmincas éveiben járó nő Pescara del Trontóban.  – Látni, hogy minden elpusztult így... Ez borzalmas – mondta egy 65 éves asszony, aki „nem képes felfogni” a vele történt szörnyűséget. – A legnagyobb probléma az, hogy senki nem tudja hányan rekedtek a romok alatt – magyarázta Roberto Bartola barlangmentési szakember, aki Pescara del Trontóban vesz részt a mentésben. A települést több száz évvel ezelőtt szándékosan építették egy magasan fekvő hegyvonulatra, hogy biztonságot nyújtson a völgyben fosztogató banditák ellen, most viszont éppen az elhelyezkedése lett a 135 lélekszámú falucska veszte.

A mentésben több mint négyezer mentős, tűzoltó és egyéb szakember vesz részt, akiket főleg Lazio, Umbria és Marche régióból vezényeltek a helyszínre, de érkeztek egységek a 150 kilométerre fekvő Rómából és a Vatikánból is. A mentést nehezíti, hogy a régióban több száz utórengést is tapasztaltak. A keresőcsapatok arra kérték a helyie­ket, hogy kapcsolják ki a wifihálózatokat, hogy ne zavarják velük a hangradarok jeleit.

Fotó: Alessandra Tarantino / MTI/AP

A halottak és sérültek száma folyamatosan nő, eddiigi információk szerint 241-en vesztették életüket (korábbi hírek szerint a természeti katasztrófa már több 250 ember életét követelte, de ezt a adatot módosították), és legkevesebb 264-en megsérültek a szerda hajnali földrengésben. A legtöbb halálos áldozatot Amatricéből jelentették, körülbelül 184 embert. Bár a kis települések gyéren lakottak, a nyári szabadságolások miatt­ turisták is a romok alatt lehetnek még. Magyar áldozatról továbbra sincs hír. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.