Dániában ki akarnak nyírni még egy zsiráfot

Őt is Mariusnak hívják. Egy érkező nősténynek kell a hely.

Vérzivataros idők járnak a zsiráfokra mostanában Dániában. Három nappal azután, hogy nyilvános kivégzést idéző jelenetek közepette a koppenhágai állatkertben megöltek és feldaraboltak egy Marius nevű másfél éves zsiráfborjút, jelentkezett egy másik vadaspark, a nyugat-dániai Videbaekben lévő Jyllands Park Zoo is, hogy minden valószínűség szerint meg kell szabadulnia az egyik hétéves zsiráfbikájától. Ironikus, de őt szintén Mariusnak hívják. A vadaspark szerint azért kell meghalnia, hogy legyen hely egy érkező nősténynek. A Jyllands Park Zoo ugyanis nemrég kapta meg a jogot a részvételre az európai zsiráftenyésztési programban. Ha a zsiráfhölgy megérkezik, a park két bikája közül az egyiknek mennie kell.

A múlt héten hatalmas felhördüléshez vezetett, hogy a koppenhágai állatkert végezni akar a másfél éves, egészséges zsiráfborjával, Mariusszal csak azért, mert a jelenléte beltenyészet kialakulását kockáztatja. Bár Marius megmentéséért online petíciót indítottak – ezt világszerte 27 ezer ember írta alá –, és az utolsó pillanatban megszólalt egy brit, egy svéd és egy holland vadaspark is, hogy befogadná, az állatot vasárnap mégis megölték. A koppenhágai állatkert nyilvános kivégzést csinált Marius elaltatásából. A zsiráfborjút egy kábítópisztollyal fejbe lőtték, a közönség szeme láttára feldarabolták, a húsát pedig odavetették az oroszlánok és tigrisek elé.

Bengt Holst tudományos igazgató hivatalos indoklása szerint Mariust a beltenyészet elkerülése érdekében kellett megölni. A koppenhágai állatkert az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége, az EAZA tagja. A zsiráfok genetikai diverzitásának a megőrzésére a tagokat a szervezet előírásai kötelezik. Holst korábbi közlése szerint emiatt csak Koppenhágában évente 20-30 állatot altatnak el. Azt nem is értik, miért most ez a Marius körüli felhajtás – tette hozzá.

Ami a második Mariust illeti, a Jyllands Park Zoo egyelőre nem tudja, hogy a zsiráfbika helyére igényt tartó nőstény mikor érkezik, de ha kell, azonnal elaltatják. Erről Janni Løjtved Poulsen, a vadaspark egyik ápolója beszélt szerdán, hozzátéve, Marius sorsáról a végső szót a tenyészprogram koordinátora mondja ki. Poulsen szerint a Jyllands Park Zoo teljes mellszélességgel a koppenhágai állatkert mellett áll a zsiráfeutanázia ügyében. Azt a vadaspark még nem döntötte el, hogy a zsiráfbika elaltatásából szintén látványosságot csinál-vagy sem.

A dán állatkertekben egyébként kevés zsiráf él, az pedig a színtiszta véletlen műve, hogy közülük kettőt is Mariusnak hívtak. Holst ennek kapcsán megjegyezte, hogy a személyes kötődést elkerülendő a koppenhágai állatkert hivatalosan nem is kereszteli el a lakóit, csak az ápolók között van, aki nevet ad nekik. Ezeket a neveket néha felkapja a közönség – fejtegette a tudományos igazgató, aki szerint ennek ellenére szó sincs arról, hogy a Marius valamiféle hivatalos név lenne. Poulsen ehhez a maga részéről annyit fűzött hozzá, hogy az ő zsiráfjukat egy állatorvosról nevezték el. A koppenhágai botrány kitörése után Videbaekben állítólag mindenkit lenyűgözött, hogy van még egy Marius nevű zsiráf.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.