Dánia kitoloncolta, a tálibok azonnal megölték

Hiába harcoltak az emberi jogi szervezetek a két fiúért, a dán hatóságok úgy ítélték meg, hogy a testvérpár egyedül is elboldogul Afganisztánban. Szeptember végére egyikük halott volt, másikuk azóta is bujkál.

A tizenhat éves Abolfazl és huszonhárom éves bátyja, Vahid Vazirir már öt éve élt Dániában, amikor júniusban elutasították a menedékkérelmüket. A jogvédők és az őket ismerők egyaránt felhívták az illetékesek figyelmét, hogy mindkét fiatal mentális problémákkal küszködik, és valószínűtlen, hogy képesek lesznek gondoskodni magukról Afganisztánban, ahol egyetlen élő családtagjuk sincs – számolt be a thelocal.dk.

Ennek ellenére a Dán Menekültügyi Szolgálat (DIS) úgy ítélte meg, hogy az idősebbik fiú, Vahid tud vigyázni az öccsére, és mindketten beilleszkednek majd az afgán társadalomba.

A dán rendőrség több mint 12 órán keresztül tartotta fogva a két fiút, majd felültette őket egy Kabulba tartó gépre. Az afgán fővárosban rögtön a megérkezésük után kirabolták őket, és elvették az összes pénzüket. Vahidnak sikerült felvennie a kapcsolatot Lise Lomholttal, a dán kapcsolattartójukkal. Elmondta, hogy elvesztették egymást az öccsével, akinek semmit sem tud a hollétéről. Szeptemberben ismét jelentkezett, ezúttal, hogy közölje, Abolfazlot megölték. A Politiken című napilapnak sikerült utolérni a jelenleg Iránban bujkáló fiút, aki elmondta, hogy elvitték egy házba, ahol 20-25 holttest volt, köztük a testvéréé. Mindegyik áldozattal a tálibok végeztek.

„Ott feküdt a többi fiatal fiúval, akiket meggyilkoltak. Már oszlásnak indult a holttestük. Bűzlöttek. Láttam őt és megérintettem. Két napot töltöttem abban a házban, mire meg tudtam szökni" – mesélte a Politikennek. A fiú szerint etnikai és vallási hovatartozása miatt támadták meg a testvérét, hiszen ők hazarák, Afganisztán harmadik legnagyobb, és a szunnita tálibokkal ellentétben síita népcsoportjához tartoznak. „Tudták, hogy Dániából jöttünk. Mindenféléket kérdeztek, hogy miért szöktünk el, és a szüleinkről is" – mondja Vahid.

„Vahid nem tud vigyázni magára és az öccsére sem. Nincs meg a kapcsolati hálójuk, ami szükséges ahhoz, hogy Afganisztánban boldoguljanak. A dán hatóságokat terheli a felelősség, hogy ilyen rosszul alakultak a dolgok, és az ő felelősségük az is, hogy Vahidot visszahozzák" – fakadt ki Lomholt, aki szerint a fiúkat nem lett volna szabad visszaküldeni Afganisztánba Dániából.

A DIS és a rendőrség is elismerte, hogy hiba volt fogva tartani a fiúkat a kiutasítás előtt. (A kiutasításukról szóló papírt egyébként mind a ketten önként aláírták.) Mindkét fiúnak 9800 koronát (közel 400 000 forintot) ajánlottak fel a jogszerűtlen fogva tartás miatt, azonban ahogyan Lomholt fogalmaz ez már nem változtat semmin.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.