Dánia is beszállna a szíriai hadműveletekbe

Aktívabb részt vállalna az Iszlám Állam (IS) elleni harcban Dánia. A koppenhágai kormány hamarosan olyan javaslatot terjeszt a parlament elé, amelynek értelmében Szíriára is kiterjesztenék a légi csapásokat – közölte Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök hivatala.

Koppenhága 2014-ben hét F-16-os vadászgépet már küldött Irakba, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció keretében részt vegyenek az IS elleni harcban. A gépeket nemrég szervizelésre hazahívták ugyan, ám a következő hónapokban folytatják a bevetéseket – írja a Reuters.

A szíriai akciókra vonatkozó javaslatról várhatóan április első felében szavaz majd a törvényhozás, ám egy parlamenti bizottsági ülésen a fő pártok már jelezték: támogatják a javaslatot. Ha a voksoláson is igent mondanak rá, akkor az év közepétől F-16-os vadászgépek mellett C-130J szállítógép és egy 400 fős alakulat – benne különleges egységekkel – is bekapcsolódik a szíriai hadműveletekbe.

A parlamenti bizottság ülésén Kristian Jensen külügyminiszter azt mondta, hogy a szíriai misszióról Franciaország és az Egyesült Államok kérésére döntenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.