galéria megtekintése

Vérengzés és biztonság: ezért működik az Iszlám Állam

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 02. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

2,2–2,5 milliárd dolláros bevétellel számolhat az idén a komplett államot működtető Iszlám Állam. A szervezett bűnözői módszerek mellett a dzsihadisták adót szednek, és szolgáltatásokat nyújtanak az általuk megszállt területeken.

Mindig ugyanott kötöttek ki. Akárhány interjút készített Loretta Napoleoni az itáliai börtönökben ülő bűnbánó vörös brigádos terroristákkal – a többi között az Aldo Moro exkormányfő 1978-as elrablásában és meggyilkolásában részt vevő Mario Morettivel –, a beszélgetés állandóan egyetlen témához kanyarodott vissza. Hogy igazából nem a szélsőbalos ideológia volt a legfontosabb mozgatóerő, hanem a pénz. Az állandó hajsza az anyagi forrásokért.

AZ Iszlám Állam közlekedési rendőre Rakkában
Az Iszlám Állam közlekedési rendőre Rakkában
Stringer / Reuters

– Akkor értettem meg, hogy a terroristák a legtöbb időt a pénzszerzésnek szentelik. A Vörös Brigádok vagy az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) esetében az idő hetven százalékát a pénzfelhajtás töltötte ki – mondta lapunknak az olasz közgazdász, a nemzetközi terrorizmus pénzügyeinek kutatója, akinek új könyve (Az iszlamista főnix) hamarosan magyarul is megjelenik.

 

A kötet a Közel-Kelet térképét és viszonyait brutálisan átrajzoló Iszlám Állam (IS) pénzügyi hátterét vizsgálja. Míg a klasszikus nyugat-európai terroristák a szimpatizánsok támogatása mellett bankrablásokból és túszejtésekből igyekeztek finanszírozni magukat, a tálibok pedig kábítószer-kereskedelemmel,

az IS Nagy-Britannia kiterjedésű területen komplett államot teremtett és üzemeltet.

A lakosságnak közszolgáltatásokat (víz, elektromos áram, fűtés) nyújt. Erőforrásokban dúskálnak, az elfoglalt kőolajmezők mellett ott van a két óriási folyó, a Tigris és az Eufrátesz. – Abszurdan hangzik, de a kegyetlen vérengzések, a megfélemlítések ellenére a dzsihadisták sokkal biztonságosabb környezetet biztosítanak, mint a szíriai vagy az iraki hatalom – hangoztatta Napoleoni, aki szerint az IS 2015-re szerény becslések szerint is 2,2–2,5 milliárd dolláros bevétellel számolhat.

Az Iszlám Állam harcosa (balra) a szíriai Raqqa lakóival egy lezuhant szír vadászgép darabját tartja
Az Iszlám Állam harcosa (balra) a szíriai Rakka lakóival egy lezuhant szír vadászgép darabját tartja
Reuters

A XXI. századi kalifátus irányítói csempészettel is foglalkoznak, feketén adják el a fekete aranyat. Egy tankert megtöltő kőolajszállítmánnyal a befektetett összeg háromszorosát keresik meg.

A pénzszerző tevékenységhez tartoznak olyan módszerek, mint az emberrablás, a zsarolás, védelmi pénzek szedése.

A gazdaságot igyekeznek önellátásra berendezni, de két stratégiai terméket – fegyvereket és muníciót, illetve gyógyszereket – csak a nemzetközi piacról tudnak beszerezni.

Az ENSZ jelentése szerint az elmúlt kilenc hónapban száz országból több mint 25 ezren csatlakoztak valamely szélsőséges dzsihadista szervezethez. A Biztonsági Tanács számára készült dokumentumból kiderül, hogy a 25 ezerből csaknem 20 ezren Szíriába és Irakba mentek, és elsősorban az Iszlám Állam, másodsorban pedig az al-Kaida szíriai szárnyaként számon tartott an-Nuszra Front oldalán harcolnak.

Napoleoni az Iszlám Állam sikerét és esetleges fennmaradását éppen az államépítésben látja. Amihez tömegesen képesek toborozni a nyugati országokból, bevándorlócsaládokból származó második és harmadik generációs fiatalokat.

Nekik sikeresen eladják a több mint ezeréves múltra visszatekintő kalifátus koncepcióját, és közben masszívan nyomulnak a közösségi portálokon, felhasználva a legkorszerűbb nyugati kommunikációs technológiákat. Marketingből színjeles – vélte Napoleoni. Az Iszlám Állam az olasz szakértő szerint csak úgy számolható fel, ha az államot zúzzák szét. A háborút levegőből, bombázásokkal lehetetlenség megnyerni, szárazföldi csapatokat azonban senki sem akar küldeni.

Az iraki hadsereg egyik őrszeme kémleli az Iszlám Állam Tikrit melletti támaszpontját
Alaa Al-Marjani / Reuters

Az iraki hadsereg képességeiről megoszlanak a vélemények, pedig az amerikaiak több mint 40 milliárd dollárt költöttek a kiképzésükre. A kurd és iraki erők, valamint esetleg más arab országok haderejének bevetése elhúzódó háborút hozhat. Valószínűleg a térség erős államainak – az IS által egyaránt fenyegetett Szaúd-Arábiának, Iránnak és az öböl menti monarchiáknak – kell majd dűlőre jutniuk.

Napoleoni véletlenül került a Vörös Brigádok közelébe. Egy közeli barátnőjéről kiderült, hogy nyakig benne volt a szélsőbalos terrorcsoportban, és ez az illető kérte meg, hogy készítsen interjúkat Morettiékkel. Amikor arról faggatta a barátnőjét, hogy őt miért nem próbálták beszervezni, a válasz úgy hangzott: „Loretta, sosem illettél a profilba. Te céltudatos és makacs vagy.”

Névjegy

LORETTA NAPOLEONI

1955-ben született Rómában. A London School of Economicson és a washingtoni John Hopkins Egyetemen is tanult. Közgazdászként az 1980-as években a Magyar Nemzeti Banknál a forint konvertibilissé tételén dolgozott. A cambridge-i Judge Business Schoolban tanító négygyermekes családanya terrorizmussal foglalkozó első könyve (Modern Jihad) 2003-ban jelent meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.