Visszaállítják a sorozást Csehországban, sorkatonaság viszont nem lesz

Jóváhagyta a prágai kabinet a cseh fegyveres erőkkel kapcsolatos törvény módosító javaslatait. Mivel a kormánykoalíciónak mindkét házban kényelmes többsége van, a tervezetet minden bizonnyal már júniusban megszavazzák a képviselők.

A kormány indítványa alapján évről évre növelik a védelmi célokra fordított közpénz összegét, amely jelenleg a GDP 0,96 százalékát teszi ki, 2020-ra viszont eléri az 1,4 százalékot. Vagyis a jelenlegi 41 milliárd korona (hozzávetőleg 180 milliárd forint) helyett 71,5 milliárd jut majd a költségvetésből ezekre a kiadásokra. A hivatásos katonák létszámát pedig a jelenlegi 16 600-ról egy évtizedet követően legalább 24 ezerre emelik. Szeretnének minél több egyetemi diplomás fiatalt toborozni a hivatásos állományba. Ezen kívül legalább ötezer aktív tartalékossal is számolnak, akik megfelelő ellenszolgáltatásért (havi ezer korona és a gyakorlatok során az elmaradt bérük pótlása) tartoznak majd a hadsereg kötelékébe – tájékoztatott a kormányülést követően Martin Stropnický védelmi miniszter.

Bejelentette azt is, hogy 2016 januárjától a tizennyolcadik életévüket betöltött fiatalok számára visszaállítják a kötelező sorozást, amelyre fokozatosan behívnak majd minden, a 60 évesnél fiatalabb állampolgárt.

„Elsősorban azért, hogy kellő áttekintésünk legyen a szükség esetén hadra fogható személyek számáról és egészségi állapotukról. A sorozáson nyilatkozhatnak arról is, hogy vállalják-e az aktív tartalék feladatkörét. Ők egyébként önkéntes alapon a külföldi katonai missziókba is eljuthatnak. Lelkiismereti okokra hivatkozva mindenkinek törvényes joga lesz a fegyveres szolgálat elutasítására. Őket kisegítő személyzetként a civil szférában vesszük számba” – tette hozzá a tárcavezető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.