Csatatérré változott a kabuli parlament

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a kabuli parlament előtt, míg a közeli épületekből fegyveresek lövik az épületet. legalább tizenkilencen megsebesültek. A rendőrség végzett az elkövetőkkel.

A BBC azt írja, autóba rejtett pokolgép robbant a parlament előtt, és fegyveresek hatoltak be az épületbe. A Reuters azonban biztonsági tisztviselőkre hivatkozva arról számol be, hogy egy öngyilkos merénylő végzett magával a parlament előtt, a fegyveresek pedig egy közeli épületben barikádozták el magukat.

Sukria Barekzai képviselő a Reutersnek azt mondta, hogy egy hatalmas robbanás rázta meg az épületet, az ablakok is betörtek, de sikerült mindenkit biztonságos helyre juttatni.

Az afganisztáni tálibok fegyverrel kerültek hatalomra 1996-ban, majd 2001-ben a nyugati intervenciós erők buktatták meg őket.

A NATO vezette afganisztáni katonai misszió 13 évvel ezelőtt kezdődött megbízatása azonban december 31-én lejárt, s azóta mindössze 12 500 katona teljesít szolgálatot az ázsiai országban. Ők az afgán hadsereg támogatásában és kiképzésében vesznek részt.

A tálibok pedig egyre gyakrabban támadnak a külföldi csapatok feladatait átvevő afgán erőkre.

Hétfőn tartottak volna bizalmi szavazást az afgán honvédelmi miniszteri tárca várományosáról, Maszúm Sztanikzairól. Tizenkilencen sebesültek meg, a törvényhozás épületét ért támadásért a tálibok vállalták a felelősséget.

A rendőrség közölte, hogy a kétórás tűzharc után végeztek a hat fegyveressel.

Hétfőn Kabul Dahmazang városrészében is robbantottak, hogy a mögött is a tálibok állnak-e, egyelőre nem lehet tudni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.