Csalásért elítélték a franciaországi Szcientológiai Egyházat

Bűnszövetkezetben elkövetett csalásért a párizsi bíróság kedden elítélte a franciaországi Szcientológiai Egyházat és annak egyik legfőbb vezetőjét, de engedélyezte az egyház további működését.

A szcientológusok legjelentősebb franciaországi szervezete, a Spirituális Egyesület 400 ezer eurós, annak könyvesboltja pedig 200 ezer eurós pénzbüntetést kapott. A csalást irányító Alain Rosenberget két év felfüggesztett börtönre és 30 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték. A vád szerint hat szcientológus és az egyház franciaországi szervezete magas pénzösszegeket csikart ki tagjaitól.

A bíróság indoklásában úgy vélte, hogy a súlyos pénzbüntetés megfelelőbb ítélet, mint az egyház feloszlatása. "A betiltás a törvényes kereteken kívüli tevékenység folytatására vezetne" - hangsúlyozta a bíró.

Az ügyész a franciaországi ág feloszlatását kérte a bírótól, de utóbb kiderült, hogy egy a per májusi kezdete előtt elfogadott törvényi reform értelmében Franciaországban nem lehet csaló szervezetet feloszlatással büntetni.

A bíróság arra is felhívta a figyelmet, hogy tudatosítani kell a közvéleménnyel azt a tényt, hogy a szcientológiai egyház franciaországi szervezeteit elítélték, s ezt közzé kell tenni a francia és a nemzetközi sajtóban.

Az ítéletet követően minden érintett fél viszonylagos elégedettségét fejezte ki: a szektaellenes szervezetek azért, mert ezúttal nemcsak a csalást elkövető személyeket, hanem a Szcientológiai Egyházat szervezetként is elítélték. A feloszlatástól megmenekült egyház ugyanakkor jelezte: fellebbez az ítélet ellen.

A Szcientológiai Egyházat még 1998 decemberében jelentette fel csalásért egy nő, akit eredetileg ingyenes személyiségteszttel kerestek meg szcientológusok. A feljelentő végül több mint 20 ezer eurónak megfelelő francia frankot fizetett ki tanfolyamokra, könyvekre és egy "elektropszichométerre", azaz az "E-méterre", amely a vizsgált személy szellemi állapotának változásait hivatott mérni.

A szcientológiát eredetileg modern filozófiaként alapította meg az Egyesült Államokban L. Ron Hubbard (1911-1986) sci-fi szerző 1952-ben. Az első egyházközösségek két évvel később jöttek létre az Egyesült Államokban. Jelenleg a világ 159 országában működő "egyháznak" 12 millió tagja van, Franciaországban 45 ezren vallják magukat szcientológusnak.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.