Csak néznek a szerbek, hogy mit akarunk most ezzel

Ahogy Alekszandar Vucsics szerb kormányfőt és Ivica Dacsics külügyminisztert, úgy Rade Drobac nagykövetet is a meglepetés erejével érte a bejelentés, miszerint Magyarország négy méter magas kerítést kíván építeni a közös határszakaszon.
– Magyar részről előzetesen a kerítésépítésről nem konzultáltak velünk és nem is jelezték, hogy milyen bejelentésre készülnek. Az Európára nehezedő menekültválság és az azzal kapcsolatos lehetséges megoldások természetesen szóba kerültek különböző szintű két és többoldalú egyeztetéseken, de nem egy ilyen egyoldalú lépés – mondta csütörtökön lapunk érdeklődésére a budapesti szerb nagykövet.

Drobacs csütörtök reggel a Külgazdasági és Külügyminisztériumban járt, hogy tájékozódjon az ügyben. Ott azt magyarázták neki, hogy a szerdai magyar kormányülésen elfogadottakat nem lehet végleges döntésnek tekinteni, magyar részről jelenleg keresik, kutatják a megvalósítás lehetőségeit. A diplomata abba nem kívánt belemenni, hogy a kerítésépítés mennyire negatívan befolyásolhatja a két ország – az elmúlt években egyre javuló és bővülő – viszonyát. Drobacs azt hangoztatta: hogy a menekültügy rendkívül komplex probléma, nem csak Magyarország vagy Szerbia, hanem egész Európa gondja, s a megoldást is európai szinten kell megtalálni.

A kerítésügy bizonyosan téma lesz július elsején, amikor Vucsics és több szerb miniszter Budapestre látogat. A nagykövet nem zárta ki, hogy az elkövetkező két hétben lehetnek még más magas szintű egyeztetések.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.