galéria megtekintése

„Csak együtt léphetünk tovább”

Tizenöt percen keresztül szóltak a Notre-Dame harangjai vasárnap este, a péntek esti merénylet áldozatainak emlékére celebrált mise kezdetén.

Veres Viktor / Népszabadság

A székesegyház előtt és a környező utcákon több ezer ember, csecsemőkkel érkező családok és idős helyiek hallgatták néma csendben a félrevert harangok zúgását a háromnapos gyász második estéjén. Egy kisebb csoport tagjai mécsest gyújtottak, s könnyeiket törölve hallgatták a telefonjukról lejátszott operaáriát.

 
Két nappal a 129 halálos áldozatot követelő merényletsorozat után a párizsiak megmutatták, hogy nem lehet őket megfélemlíteni.

„Azért jöttem ma ide, hogy együtt legyek az áldozatok hozzátartozóival és a párizsiakkal. Pénteken láttuk, ahogy az emberek kinyitják egymás előtt az ajtajaikat, és együtt néznek szembe a tragédiával. Ilyen helyzetben könnyen úrrá lehet rajtunk a paranoia, a félelem, de közben egy hang a fejünkben folyamatosan figyelmeztet, hogy nem szabad bezárkózni.

Csak együtt léphetünk tovább, és élhetünk normális életet”

– mondja a Népszabadságnak egy fiatal lány, Agathe, aki egy nagyobb társasággal érkezett a Notre-Dame elé.

Veres Viktor / Népszabadság

A székesegyház környékén várakozó emberekhez hasonlóan ők sem jutottak be Notre-Dame-ba, amely hét órára megtelt. Az épület előtti területre csak felületes átvizsgálás után lehetett belépni. A rendőrök épphogy belenéztek a táskákba, és megkérték az érkezőket, hogy tárják szét kabátjaikat, hogy az alatt lévő ruházatot is láthassák.

Több ezer ember állt néma csendben egymás mellett, csak akkor tapsoltak, amikor a pénteki tragédia után először, este kinyílt a székesegyház ajtaja. Kívülről csak annyi látszott, hogy odabent a francia zászló alatt celebrálják misét, és néha kihallatszott a Notre-Dame orgonájának a hangja is.

Minden csomagra ugranak

A párizsiak feszültségét jelzi, hogy minden elhagyott tárgyat potenciális veszélyforrásként azonosítanak. Kora délután négy utcát zártak le a rendőrök azért, mert valaki a buszon felejtette a válltáskáját. A buszsofőr félreállt a járművel és riasztott a rendőröket, akik néhány perc alatt kiürítették az utcát és lezárták a területet. A tűzszerészek az egész járművet átvizsgálták és megállapították, hogy csupán egy ártalmatlan feledékenységről van szó.

A tömegben furcsa szorongás futott végig, amikor hirtelen bezárult az ajtó. Mindenki a másik tekintetét kezdte fürkészni. A kordonok közé szorított több ezer ember szinte egyszerre lélegzett: nehogy itt is történjen valami.

Veres Viktor / Népszabadság

Ebben a pillanatban a rendőrök elkezdték kiterelni az embereket a térről. Két fiatal elrohant előlük. A rendőrök a rakpartig üldözték őket. A levegőben pedig helikopterek kezdtek körözni. Csak percekkel később derült ki, ezzel egy időben a Köztársaság téri megemlékezésen pánik tört ki, miután hirtelen éles hang zavarta meg a gyertyát gyújtó és virágokat elhelyező párizsiakat. Többen petárdadurrogásra emlékeztető hangokat hallottak. Az újabb támadástól tartó emberek fejvesztve menekültek, keresztül a mécseseken és a virágokon. Percekkel később azonban kiderült, hogy téves riasztás volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.